Bonden plannen Europese actiedag

(belga) - De centrale ondernemingsraad van General Motors (GM) organiseert dinsdag een Europese actiedag om te protesteren tegen de geplande schrapping van 12.000 banen. De bonden bij de verschillende Europese GM-vestigingen willen zo laten zien dat ze één front vormen.

Voorzitter Klaus Franz van de ondernemingsraad in Rüsselsheim verwijt GM zware 'managementfouten'. De 'rechtstreekse aanval' op de fabrieken en de 'hersenloze actie' beschadigen het imago van de merken Opel, Saab en Vauxhall en dient enkel tot 'bevrediging van de aandeelhouders in de VS'. GM heeft geen voeling met de Europese markt en de sociale structuren in Europa, aldus Franz.

De bonden willen enkel rond de onderhandelingstafel komen als er geen vestigingen worden gesloten, als er een voldragen toekomststrategie voor alle GM-merken komt én een verkoopsoffensief en op voorwaarde dat er geen inbreuk wordt gepleegd op nationale arbeidsovereenkomsten.

GM is fantasieloos tewerk gegaan, reageert vice-voorzitter Berthold Huber van IG Metall. 'Blijkbaar was het management enkel begaan met afschrijvingen. Het oude Europa is niet Texas,' waarschuwde hij.

22180550

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud