Bonden VW akkoord met vertrek 200 arbeiders

(tijd/belga) - De vakbonden bij Volkswagen Vorst hebben noodgedwongen een akkoord ondertekend over het verdwijnen van 200 banen. Dat zal gebeuren via een afgeslankt evaluatiesysteem. De staking van vrijdag gaat niet door. Positief is dat het zogenaamde Automotive toeleveringspark er definitief komt.

Directie en bonden hadden een marathonvergadering - van woensdag 14.00 uur tot donderdag 10.30 uur - nodig om uit de impasse te geraken. VW Vorst heeft 600 mensen te veel. Het is de bedoeling er 400 aan boord te houden - op termijn in het toeleveringspark Automotive - en 200 mensen moeten tegen eind dit jaar het bedrijf verlaten.

Van die 200 gaat het, aldus ABVV-vakbondsman Jan Van der Poorten, om 100 vaste medewerkers, 50 Rosetta-banen en 50 interimbanen. Het evaluatiesysteem, waar de directie eerst aan dacht om de 200 mensen te selecteren, komt er in afgeslankte versie. Eerst zal geprobeerd worden om voor de 100 vaste banen die moeten verdwijnen vrijwilligers te zoeken, die dan een gouden handdruk krijgen. Als er geen 100 vrijwilligers gevonden worden, zal men een evaluatiesysteem gebruiken.

Volgens de bonden dreigde de directie anders met het afschaffen van de weekendploeg, wat 600 banen zou kosten. 'De directie heeft ons het mes op de keel gezet', aldus de bonden.

De directie engageerde zich dat de afvloeiingen tot 200 zullen beperkt blijven. 'Een garantie voor werkzekerheid, gezien de moeilijke markt, is er niet', relativeerde Van der Poorten. Positief is dat het lang aangekondigde Automotive Park er komt. De definitieve handtekening voor de bouw van het park, waar de toeleveranciers moeten komen, liet maanden op zich wachten. 'Volgende week wordt de opstartingsakte definitief ondertekend', zegt Van der Poorten. De start is voorzien voor begin volgend jaar, om eind volgend jaar voltooid te zijn.

Het akkoord wordt maandagnacht voor de weekendploeg en dinsdag voor de andere ploegen tijdens personeelsvergaderingen toegelicht. De aangekondigde stakingsacties voor vrijdag gaan niet door.

De autofabriek van VW Vorst besliste ook haar productieplannen voor 2004 te verlagen met 3.216 wagens. Dat heeft de woordvoerster van de vestiging in Vorst donderdag bevestigd. Het is de tweede keer dit jaar dat VW Vorst de productie verlaagt. Daardoor wordt het personeel van VW Vorst eind december technisch werkloos.

Door de dalende autoverkoop snoeide VW deze zomer al eens in de productieplannen voor de fabriek in Vorst. Het bedrijf kreeg toen te horen dat het 42.000 wagens minder zou produceren. Daar komen nu dus 3.216 auto's bij. Door de daling komt het productiecijfer voor 2004 uit op 183.587 wagens, of 20,17 procent minder dan de geplande jaarproductie.

Foto : Belga

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud