Bonnier biedt met Concentra op Tijd

(tijd) - De Zweedse familiale uitgeversgroep Bonnier biedt samen met de Vlaamse mediagroep Concentra (Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg) op Uitgeversbedrijf Tijd, de uitgever van deze krant. Dat vernam de redactie van meerdere bronnen. Bonnier geeft in Europa heel wat zakenkranten uit. Zijn bekendste titel is wellicht het Zweedse Dagens Industri. Met De Tijd erbij kan Bonnier zijn geografische aanwezigheid uitbreiden.

Met het bod van Concentra en Bonnier erbij zijn er vier bieders op Tijd: de Vlaamse Uitgeversmaatschappij (VUM - De Standaard, Het Nieuwsblad, Het Volk), het duo De Persgroep/ Rossel (Het Laatste Nieuws, De Morgen/Le Soir, Sud Presse) en het consortium van Roularta (Trends, Cash, Bizz, Kanaal Z) met de Nederlandse zakenkrant Het Financieele Dagblad.

Concentra bood ook al in 2000 op Uitgeversbedrijf Tijd samen met de VUM, de Noorse uitgever Schibsted en Het Financieele Dagblad. Volgens onze informatie verkiest Concentra deze keer een samenwerking met het Zweedse Bonnier. Bij Bonnier was niemand bereikbaar voor commentaar.

Bonnier is georganiseerd rond zes divisies, waaronder een financieel-economische poot. Die geeft onder meer de Zweedse zakenkrant Dagens Industri uit, het Deense Børsen en de Oostenrijkse zakenkrant Wirschafts Blatt. De divisie is via verschillende publicaties ook in Litouwen, Estland, Letland, Rusland, Polen en Slovenië aanwezig. De Zweedse groep geeft ook algemene kranten uit en is bovendien actief als boeken- en tijdschriftenuitgever. Bonnier is in Scandinavië ook aanwezig in radio en televisie, onder meer in het Zweedse tv-station TV4. De groep boekte in 2004 een omzet van 19,6 miljard Zweedse kronen (2,16 miljard euro). Daarvan kwam 1,4 miljard kronen van de financieel-economische krantenactiviteiten. De divisie boekte een bedrijfswinst van 136 miljoen kronen op een groepsbedrijfswinst van 920 miljoen kronen. De nettogroepswinst van Bonnier kwam uit op 439 miljoen kronen (48,5 miljoen euro).

De raad van bestuur van Uitgeversbedrijf Tijd gaf midden december een mandaat aan KBC Securities om hem te adviseren bij de zoektocht naar een strategische partner. De raad is van oordeel dat zo'n partner Tijd beter kan ondersteunen en ontplooien. De zoektocht is onder meer een gevolg van de afschaffing van de verplichte publicatie van samenroepingen van aandeelhoudersvergaderingen in de media. Voor Uitgeversbedrijf Tijd betekent die maatregel een inkomensverlies van 3 miljoen euro.

MS

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud