Bouwconjunctuur op dieptepunt

De conjunctuur van de Vlaamse bouwsector staat op zijn laagste punt in vijf jaar. Dat blijkt uit de driemaandelijkse Bouwbarometer van de Bouwunie. De studie toont aan dat de algemene conjunctuurvertraging zich nu ook laat voelen in de bouwsector, lange tijd aanzien als sterkhouder van de Belgische economie. Meer dan 40 procent van de respondenten is 'zeer ontevreden' over de algemene economische situatie De renovatiemarkt doet het wel nog goed.

(tijd) - De score van de Bouwbarometer daalde het voorbije kwartaal een tweede keer op rij. Met een score van 100,1 punten is er een evenwicht tussen het aantal respondenten die pessimistisch en optimistisch de toekomst van de Vlaamse bouw-kmo's tegemoet zien.

Zo'n 17 procent van de bouw-kmo's heeft nu minder werk dan in het voorbije kwartaal. Het zijn vooral de algemene en ruwbouwaannemers die minder werk hebben, vooral in het segment van de nieuwbouw. Opvallend is ook dat de zelfstandigen de rol moeten lossen. Bijna een vierde van de eenmansbedrijven heeft nu minder werk.

Renovaties


In de andere segmenten van de bouwsector, zoals schilders en schrijnwerkers, zit het aantal opdrachten nog in de lift. Vooral renovaties in verband met energiebesparing zorgen voor ruim voldoende werk. Dat verklaart waarom goed een vijfde van de respondenten aangeeft nu meer werk te hebben dan voor de zomer.

Nog volgens een kwart evolueren de prijzen die ze kunnen aanrekenen dalende zin. Slechts 60 procent van de bouwbedrijven noemt de huidige prijzen winstgevend.

Volgens de Bouwunie neemt het aantal achterstallige betallingen toe. 'Een van de duidelijke tekenen dat het economische minder goed gaat', klinkt het.

Niet dramatisch


Samengevat is meer dan 40 procent van de respondenten 'zeer ontevreden' over de algemene economische situatie. De eigen onderneming vraagt weinig zorgen. Slechts 9 procent is ontevreden over het eigen bedrijf. Ook het aantal starters daalt en het aantal faillissementen stijgt. 'Het is allemaal nog niet dramatisch, maar toch een ommekeer ten opzichte van het begin van dit jaar.'   DS

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud