BP ziet winst ex-items met 8% stijgen in derde kwartaal

BP, het tweede olieconcern ter wereld, heeft exclusief bijzondere posten de nettowinst in het derde kwartaal van 2006 met 8% zien stijgen tot 5,75 miljard dollar. Onder meer hogere marketingmarges en een hogere olieprijs ondersteunden de winstgroei, terwijl de raffinagemarges lager waren.

(tijd) Inclusief bijzondere posten en gecorrigeerd voor voorraadeffecten nam de nettowinst toe met 58% tot 6,98 miljard dollar. Het Britse concern verwacht dit jaar een olieproductie van 3,95 miljoen vaten per dag, waar het drie maanden geleden nog uitging van 4,1-4,2 miljoen, onder andere gedrukt door desinvesteringen.

In het derde kwartaal van 2006 bedroeg de gemiddelde olieprijs 69,60 dollar per vat, 8 dollar meer dan een jaar eerder. Het concern realiseerde een gemiddelde olieprijs van 67,22 dollar per vat tegen 56,83 dollar een jaar eerder.

De divisie Exploratie en Productie zag de winst voor rente en belastingen exclusief voorraadeffecten stijgen van 6,53 miljard naar 9,94 miljard dollar. Gecorrigeerd voor bijzondere baten en lasten steeg het resultaat met 8,5% naar 7,47 miljard dollar.

BP produceerde het afgelopen kwartaal 2,25 miljoen vaten ruwe olie. Inclusief aardgas lag de productie op het equivalent van 3,816 miljoen vaten per dag tegen 3,824 miljoen een jaar eerder en 4,018 miljoen in het voorgaande kwartaal. De olieproductie werd gedrukt door problemen bij het Prudhoe Bay-olieveld in Alaska.

De divisie Raffinage en Marketing zag de winst voor rente en belastingen afnemen van 1,88 miljard tot 1,50 miljard dollar. Exclusief bijzondere posten daalde het resultaat van 2,03 miljard naar 1,93 miljard dollar.

Volgens BP waren de gerealiseerde raffinagemarges lager en de marketingmarges hoger. Het concern heeft opnieuw een last van 400 miljoen dollar voor compensatieclaims voor een explosie vorig jaar in de raffinaderij in Texas City, waar vijftien mensen het leven verloren.

In het voorgaande kwartaal trok BP hier al 500 miljoen dollar voor uit, terwijl het eerder al 700 miljoen dollar opzij had gezet. Het resultaat is met zo'n 320 miljoen dollar gedrukt doordat er niet geproduceerd kan worden in Texas City.

BP verwacht dit jaar voor de kapitaalinvesteringen exclusief acquisities 16 miljard dollar, waar het eerder nog uitging van 15,5-16,0 miljard dollar. Het concern denkt voor circa 6 miljard dollar te desinvesteren.

foto epa

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud