Advertentie

Branson: 'Laat BA overkop gaan'

De flamboyante Richard Branson - Foto Reuters ©EPA

Virgin-topman Richard Branson heeft in een interview met de Britse krant The Sunday Telegraph de Britse regering aangemaand geen staatsgeld in concurrent British Airways te pompen. 'De maatschappij is zo goed als waardeloos', volgens Branson.

(tijd) - Virgin heeft met Virgin Atlantic een eigen luchtvaartmaatschappij. De excentrieke topman, die geridderd werd door de Queen, zei in het interview dat Virgin Atlantic een bod op British Airways heeft overwogen. Die gedachtengang werd afgebroken toen duidelijk werd dat de lopende verplichtingen van de luchtvaartmaatschappij te groot waren. 'Vooral het pensioenplan van British Airways is problematisch', volgens Branson.

Mocht British Airways overkop dreigen te gaan, moet de Britse overheid dit vooral laten gebeuren, zegt de topman in het interview. 'Het is niet omdat British Airways eens het vlaggenschip van de Britse luchtvaart was, dat de regering moet tussenkomen. Dat zou het belang van het land niet dienen. Virgin Atlantic en andere luchtvaartmaatschappijen staan gereed om de slots van British Airways op te vullen.'

Een woordvoerder van British Airways noemde het commentaar van Branson 'fantasierijk', en ontkende dat de maatschappij nood had aan staatssteun. 'Staatssteun is nooit besproken, en zal ook niet besproken worden.' Het financiële plaatje van de maatschappij oogt nochtans weinig rooskleurig. In 2008 draaide British Airways een recordverlies van 475 miljoen euro. Recent kwam aan het licht dat topman Willie Walsh zijn werknemers had gevraagd om een maand gratis te werken, om de financiële stabiliteit van het bedrijf te verbeteren.

Beleggers vertrouwen de situatie alvast voor geen haar. Ze sturen het aandeel van de luchtvaartmaatschappij 6,2 procent lager tot 128 pence. Daarmee is British Airways op weg naar de laagste slotkoers in drie maanden tijd.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud