British Airways denkt aan private equity voor bod op Iberia

British Airways (BA), de derde grootste luchtvaartmaatschappij van Europa, overweegt om samen met enkele private-equityfirma's een bod te lanceren op zijn Spaanse sectorgenoot Iberia. British Airways heeft al 10 procent van Iberia in handen.

(tijd) Dat deelde de Britse luchtvaartmaatschappij vandaag zelf mee.

BA benadrukte dat het er nog niet uit is welke private-equity-groepen het in de deal wil betrekken. De Britten willen zelf geen extra kapitaal inzetten in de strijd om Iberia. BA liet ook weten zelf onder geen beding alleen op de Spaanse luchtvaartgroep te willen bieden. Andere Spaanse partijen zouden in de deal betrokken kunnen worden, aldus BA. Een volledige verkoop van het aandeel van BA in Iberia wordt evenmin uitgesloten.

Analisten denken dat BA met dit manoeuvre zijn joint venture-operaties met de Spanjaarden wil beschermen. British Airways en Iberia zijn beide lid van de alliantie OneWorld. Vorige maand toonde Texas Pacific Group (TPG), een Amerikaanse durfkapitalist, interesse voor Iberia. TPG zou 3,4 miljard euro veil hebben voor Iberia, dat toen liet weten 'volledig open te staan voor een overnamebod'.

BA heeft 10 procent van Iberia's aandelen in handen, maar bezit een 'recht op eerste weigering' op nog eens 30 procent van de aandelen van de Spanjaarden.

Analisten verwachten dat de Open Skies-overeenkomst, die het luchtverkeer tussen Europa en de Verenigde Staten vanaf volgend jaar moet liberaliseren, een consolidatie in de luchtvaartsector zal teweegbrengen.

Peter De Groote

foto bloomberg

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud