Burger King wil 400 miljoen dollar ophalen met beursgang

(tijd) - De Amerikaanse fastfoodketen Burger King hoopt 400 miljoen dollar (336,73 miljoen euro) op te halen met een notering op Wall Street. Dat blijkt uit de aanvraag tot beursnotering die de hamburgerketen donderdag indiende bij de Securities and Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse beursautoriteit.

De beursintroductie van Burger King zou volgens The Financial Times de grootste in zijn sector zijn, sinds de pizzaketen Domino's Pizza in juli 2004 zijn intrede deed op Wall Street. Die beursgang leverde toen 339 miljoen dollar op.

Burger King zegt de opbrengsten van de beursgang te willen gebruiken om zijn schulden af te betalen. Burger King, na Mc Donald's de grootste fastfoodketen ter wereld, wordt geschat op 2,5 miljard dollar. Het bedrijf is in handen van de durfkapitaalgroepen Texas Pacifc Group, Bain Capital en Goldman Sachs Private Equity. Die kochten Burger King drie jaar geleden voor 1,5 miljard dollar van de Britse drankengroep Diageo.

In het voorbije boekjaar, dat op 30 juni werd afgesloten, boekte Burger King een nettowinst van 47 miljoen dollar op een omzet van 1,94 miljard dollar. Het jaar voordien realiseerde de groep nog een nettowinst van 5 miljoen dollar op een omzet van 1,75 miljard dollar.

Burger King stapt naar Wall Street op een moment dat beleggers opnieuw grote interesse krijgen in de fastfoodsector. Zo zag de hamburgerketen Wendy's haar beurswaarde vorig jaar stijgen met 50 procent. Het aandeel van marktleider Mc Donald's klom in 2005 dan weer met 13 procent.

Foto: Bloomberg

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud