CBFA-onderzoek naar transacties Sofina in eindfase

(tijd-nieuwslijn) - Het onderzoek dat de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA) startte naar Sofina naar aanleiding van een aantal aandelentransacties eind 2004, zit in de eindfase. Dat zei Luk van Eylen, woordvoerder van de CBFA.

In november en december 2004 veranderde de aandeelhoudersstructuur bij Sofina. Door een aantal transacties breidde de familie Boel haar belang in Sofina uit van 33% tot 41,7%. De stemrechten in handen van de familie stegen van 33,5 tot 43,88%. Het belang van Solvay, via Mutuelle Solvay, daalde daarentegen van 13,04 tot 6,51%. De stemrechten daalden van 13,24 tot 6,85%. Bovendien parkeerde Solvay dit belang in de nieuwe financieringsmaatschappij Keyenveld. Deze volle dochter van Mutuelle Solvay werd hiervoor opgericht op 17 december 2004.

Deminor, het kantoor dat de belangen van minderheidsaandeelhouders behartigt, bestudeerde deze transacties op vraag van een klant en concludeerde dat de feitelijke controle van de holding veranderd is en dat de aandeelhouders niet gelijk behandeld worden.

Het kantoor vraagt dat de CBFA stappen onderneemt tegen Sofina die de holding van de familie Boel moeten aanzetten tot meer transparantie. "Wij onderzoeken het dossier sinds de transacties eind 2004 plaatsvonden. Dat maakt deel uit van onze gewone werkzaamheden. Wij hebben vragen gesteld aan de referentie-aandeelhouders en hebben pas recent antwoorden gekregen. Het dossier zit nu in de eindfase", reageert Luk van Eylen. "Dat wij hier niet over communiceren, heeft te maken met ons beroepsgeheim", aldus de woordvoerder.

Deminor heeft zijn bevindingen in dit dossier overgemaakt aan de CBFA, maar heeft nog geen antwoord gekregen. "Wij zullen zeker antwoorden. Hoe precies deze antwoorden zullen zijn, kan ik niet zeggen, want wij kunnen het ons niet veroorloven om een marktpartij geprivilegieerde informatie te geven", zegt Van Eylen.

Op 8 november bleek dat Union Financière Boel (UFB), een financieringsmaatschappij van de familie Boel, 1,2 miljoen aandelen Sofina van Solvay had overgenomen. Solvay kreeg in ruil 2,7 miljoen aandelen Fortis. Hierdoor steeg het belang van UFB in Sofina van 9,95 tot 13,09%.

Sofina van zijn kant meldde die dag dat het 1,3 miljoen eigen aandelen had ingekocht via de beurs. De verhandeling van dit pakket is evenwel niet terug te vinden op de volumetabellen van Euronext Brussel. De verkoper van deze aandelen was eveneens Solvay.

Eind december bleek dat UFB en Glace de Moustier sur Sambre, een andere holding gecontroleerd door de familie Boel, de meerderheid in Hopabel hadden gekocht. Hopabel heeft een belang van 5,5% in Sofina.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud