CFE boekt 37% hogere nettowinst in eerste halfjaar

De Belgische bouwgroep CFE heeft in het eerste halfjaar uitstekende resultaten neergezet. De nettowinst steeg met 37% van 11,90 miljoen tot 16,4 miljoen euro en DEME uitgezonderd presteerden alle takken beter op operationeel vlak. '2006 wordt ons beste jaar ooit, zowel inzake resultaten als activiteiten', zei afgevaardigd bestuurder Renaud Bentegeat op een persconferentie.

(tijd) De omzet van CFE groeide in de eerste zes maanden met 20% tot EUR 550,70 miljoen. De bedrijfskasstroom (ebitda) verbeterde met 48% tot EUR 57,70 miljoen en de bedrijfswinst (ebit) steeg met 27% tot EUR 29,10 miljoen. Per aandeel kwam de nettowinst uit op EUR 28,10 tegen EUR 20,44 in het eerste halfjaar van 2005.

Deze resultaten zijn merkelijk beter dan analisten hadden verwacht. Vier door TNL gepolste beurshuizen rekenden gemiddeld op een omzet van EUR 529,6 miljoen, terwijl de gemiddelde verwachting voor de nettowinst op EUR 13,6 miljoen stond. Deze eerder lage prognose is te wijten aan Arnaud W. Goossens van ING WB, die een daling van de nettowinst verwachtte. De prognoses van de overige drie analisten lagen tussen EUR 14,2 en EUR 15,7 miljoen.

Het totale orderboek van CFE, waarin dat van baggeraar DEME voor 50% meetelt, was eind juni met 8,7% gestegen tot EUR 1.382,7 miljoen. De sterkste groei deed zich voor bij DEME, onder meer danzij het onderhoudscontract voor de Schelde, terwijl ook de pool multitechnieken zijn orders zag aanzwellen (van EUR 43,9 miljoen tot EUR 50,6 miljoen). De pool bouw zag de orderportefeuille iets krimpen, maar uit de cijfers van eind augustus blijkt dat men weer op de goede weg is.

De bouwactiviteiten zagen in de eerste jaarhelft de omzet stijgen van EUR 239 miljoen tot EUR 266 miljoen, grotendeels te danken aan het optrekken van het belang in Van Wellen tot 100%. Het operationeel resultaat verbeterde van EUR 4,1 miljoen tot EUR 5,9 miljoen, maar de nettowinst daalde van EUR 3,1 miljoen tot EUR 2,5 miljoen als gevolg van hoger financiele en fiscale lasten. CFE wacht op de resultaten van de aanbestedingen voor het Diabolo-project en de Ring rond Antwerpen, die eind dit jaar, begin 2007 worden verwacht.

De omzet van de pool vastgoedontwikkeling bedroeg EUR 10,4 miljoen tegen EUR 7,3 miljoen een jaar eerder. De nettowinst steeg tot 2,5 miljoen van EUR 0,4 miljoen. Van het kantoorgebouw Le Dôme dat in Luxemburg stad wordt opgetrokken, is al meer dan de helft verhuurd, zei topman Bentegeat. "Wij zitten dus in een gunstige positie om het gebouw te verkopen."

De resultaten van de bagger- en milieugroep DEME werden vorige week reeds bekendgemaakt, in de resultaten van Ackermans & van Haaren, de Antwerpse investeringsgroep die de overige 50% in handen heeft. DEME realiseerde en omzetgroei van bijna 25%, maar de nettowinst groeide slechts met 13%. Oorzaak zijn technische problemen bij de aanleg van de luchthaven van Doha in het Midden-Oosten, waarvoor DEME EUR 10 miljoen aan provisie heeft aangelegd.

De pool multitechnieken is weer op de goede weg. De omzet steeg met meer dan 40% tot EUR 29,4 miljoen en de nettowinst dook uit het niets tot EUR 1,2 miljoen. Nizet, Voltis en Engema leverden goede prestaties en Vanderhoydoncks werd terug winstgevend.

CFE verwacht dat de activiteit en de resultaten voor het tweede semester even goed, zoniet beter zullen zijn dan het eerste semester. Bij de publicatie van de jaarresultaten midden maart zei voorzitter Philippe Delaunois een nettowinststijging van 30-33% te verwachten. Met een winstgroei van 37% in het eerste halfjaar zit CFE alvast op schema.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud