Chaos bij Italiaanse Air One treft al 9.000 reizigers

De drukke vakantieperiode leidt tot chaos bij Air One, de grootste private luchtvaartmaatschappij van Italië. In drie dagen werden al meer dan tachtig vluchten geannuleerd en moesten 9.000 passagiers noodgedwongen aan de grond blijven.

(belga) Het zal vermoedelijk nog eens minstens drie dagen duren eer alles weer normaal is. De Italiaanse luchtvaartautoriteit start een onderzoek en dreigt met boetes.

De luchtvaartmaatschappij had een uitgebreid vakantieprogramma uitgewerkt, maar moest zaterdag en zondag telkens 27 vluchten annuleren, en maandag nog eens 33.

Volgens Air One zijn de problemen te wijten aan een ongelukkige samenloop van slecht weer, vertragingen bij de rotatie van vliegtuigen in Spanje en Griekenland en het moeten respecteren van rusttijden van de bemanning. De vakbonden van de piloten stellen echter dat er minstens vijftien bemanningsleden te weinig zijn in een periode waarin het verkeer 20 tot 30 procent drukker is. Het minste incident leidt tot een sneeuwbaleffect met gevolgen voor alle vliegbewegingen, zo luidt het.

De luchtvaartmaatschappij schat dat het zeker nog drie dagen zal duren alvorens alles weer volgens schema verloopt. Er zullen voorlopig geen nieuwe vliegtickets meer verkocht worden. De Italiaanse luchtvaartautoriteit heeft een onderzoek aangekondigd en haalt ook de mogelijkheid aan Air One te beboeten voor onder meer een gebrek aan informatie. De boete zou kunnen oplopen tot 50.000 euro.

Air One gebruikt 31 vliegtuigen op 23 bestemmingen in Italië en vijf bestemmingen in het buitenland. De maatschappij vervoerde in 2005 ruim 6 miljoen passagiers en is goed voor een kwart van het Italiaanse luchtverkeer.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud