Chevron boekt 4,4 miljard dollar winst

De Amerikaanse oliegroep Chevron heeft in het tweede kwartaal een nettowinst van USD 4,4 miljard gerealiseerd, 18 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

(tijd) Per aandeel steeg de winst van USD 1,76 tot USD 1,97. Dat meldt Chevron vrijdag in een persbericht. De omzet kwam uit op USD 52 miljard, USD 5 miljard meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De omzetgroei is volgens Chevron vooral te danken aan de hogere olie- en benzineprijzen en de opname in de cijfers van de resultaten van het in 2005 overgenomen Unocal.

Op halfjaarbasis kwam de nettowinst uit USD 8,3 miljard, tegen USD 6,4 miljard vorig jaar. De halfjaaromzet bedoeg USD 106 miljard. In dezelfde periode vorig jaar was dat USD 88 miljard.

De upstream-activiteiten - exploratie en productie van olie - leverden in het tweede kwartaal een 18% hogere winst op van USD 3,3 miljard. Voor de downstream-activiteiten - raffinage, transport en marketing - kwam de nettowinst in het tweede kwartaal uit op USD 1 miljard.

"De betere resultaten in het tweede kwartaal zijn voornamelijk te danken aan de sterke prestaties van onze upstream-activiteiten buiten de Verenigde Staten," licht Chevron-voorzitter en gedelegeerd bestuurder Dave O'Reilly de cijfers toe. "Wereldwijd konden deze activiteiten profiteren van de hogere olieprijzen en van de productiestijging van 10% van olie-equivalenten."

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud