Chinese oliemaatschappij wil Joekos kopen

(belga) - De Chinese oliemaatschappij CNPC is 'erg geïnteresseerd"' in de veiling waarop een deel van de activa van de Russische oliereus Joekos verkocht zal worden en wil aan de veiling deelnemen. Dat zegt aldus een bron bij het Russische presidentieel bestuur die dinsdag door de krant Vedomosti aangehaald werd.

Op 19 december wordt 76,8 procent van de aandelen van het dochterbedrijf Joeganskneftegaz geveild om een deel van de schulden die de groep bij de fisus heeft uitstaan, weg te werken. De startprijs bedraagt 246,75 miljard roebel (8,65 miljard dollar).

De Russische overheid verzet zich niet tegen de Chinese deelname aan de veiling, maar hoopt toch dat CNPC niet het hoogste bod zal uitbrengen, zo wordt de bron in de krant geciteerd.

Een andere bron bij de Russische regering zegt dat de Brits-Nederlandse groep Shell en de Amerikaanse maatschappij ChevronTexaco benaderd werden, maar dat die aarzelen activa te kopen in zo'n riskante context. De huidige eigenaars van Joekos, met name de holding Menatep, die meent dat de verkoop van Joeganskneftegaz een 'onteigening' is, zouden elke transactie voor het gerecht kunnen aanvechten.

Russische analisten menen dat de gasreus Gazprom de best geplaatste kandidaat is om de activa te verwerven. Maar misschien heeft Gazprom de financiële deelname van een westerse bondgenoot nodig.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud