Chinezen twijfelen aan instap haven Zeebrugge

Foto Photonews ©Photo News

De Shanghai International Port Group (SIPG), de beheerder van de grootste containerhaven van China, heeft een aangekondigde investering van 45 miljoen euro in de APM-containerterminals in Zeebrugge formeel in de ijskast gezet. Dat bericht De Standaard dinsdag. Het project is volgens bestuurder Jiang Haitao van SIPG nog niet opgeborgen.

(belga) - De gesprekken met SIPG lopen al een hele tijd stroef. De Chinese havengroep tekende al in september 2006 een intentieverklaring om 40 procent te kopen van de APM-containerterminals in de haven van Zeebrugge, maar tot een definitief akkoord kwam het vooralsnog niet. En dat ondanks Chinese beloftes dat het investeringsproject tegen eind 2008 afgerond zou worden.

Volgens sommigen is het lange wachten vooral te verklaren door het feit dat dit de eerste buitenlandse investering van de havengroep uit Shanghai is. Maar het is volgens De Standaard niet onmogelijk dat ook de recente Belgisch-Chinese strubbelingen in het Fortis-dossier een rol spelen.

Peking dreigt er immers al maanden mee de goede handelsrelaties met Belgiƫ op te blazen als er geen oplossing komt voor het verlies dat de Chinese verzekeringsreus Ping An als aandeelhouder heeft geleden in het Fortis-dossier.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud