Christian Heinzmann gaat NMBS leiden

(tijd, belga) - De nummer één van Luxair, de 49-jarige Antwerpenaar Christian Heinzmann, wordt de nieuwe gedelegeerd bestuurder van de NMBS. De volledig vernieuwde raad van bestuur wordt voortaan voorgezeten door de vroegere Belgacom-ondervoorzitter Alain Deneef. Dat besliste de federale regering woensdagavond. De huidige NMBS-topman Etienne Schouppe krijgt wel een mooie troostprijs. Hij mag baas blijven van ABX.

Met die beslissingen slaagde de regering er op de valreep in de wettelijke termijnen te respecteren. Het mandaat van de huidige bestuurders loopt vandaag ten einde.

Heinzmann heeft weinig of geen ervaring met spoorwegen. Maar hij is wel een grote mijnheer in de luchtvaartsector. "En de twee sectoren spoor en luchtvaart zijn, onder meer qua reglementering, nauw aan elkaar verwant", zegt Heinzmann. Alvorens eind 2000 topman te worden bij Luxair werkte hij bij Hertz, Air Europe, Sobelair en de VLM. Bij het faillissement van Sabena was zijn naam al opgedoken als crisismanager. Maar Heinzmann hield die boot af.

Heinzmann verklaarde donderdagmorgen in interviews met VRT en RTBF gezegd dat hij een man van de communicatie is. Hij beseft het verschil tussen een bedrijf met 3.000 mensen (het Luxemburgse Luxair) en een mastodont met 42.000 werknemers zoals de NMBS, maar ook daar zal die communicatie met veel goede wil op de lange duur wel lukken, zei hij.

De opvolger van Etienne Schouppe beseft dat er heel actieve vakbonden zijn bij de NMBS, waar nog maar net een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst werd afgesloten. Die vakbonden dreigden al met acties als aan de CAO geraakt wordt. Heinzmann vindt het jammer dat de vakbonden al direct zulke taal hanteren: "Ze kennen me niet. Liefst zou ik hebben dat ze eerst met mij rond de tafel gaan zitten".

Heinzmann heeft steeds gezegd dat de basis van een goed bedrijf een gezonde kostenstructuur is. Uitgaande van het niet zo fraaie kostenplaatje van de NMBS, beseft hij dat er bespaard moet worden. "Maar dat kan op allerlei manieren. Het personeel, het 'human capital', is hier heel belangrijk, maar hier zal ik maar in laatste instantie aan denken. Er zijn allerlei manieren om te besparen al kan ik nu nog niet mijn ideeën terzake uit de doeken doen", benadrukt de nieuwe spoorbaas.

Dat de NMBS een bedrijf is waar de politiek zich graag in mengt, is een fenomeen dat Heinzmann al gewoon is. "Dat kan evenwel in alle doorzichtigheid en op amicale basis gebeuren. De staat is nu eenmaal hoofdaandeelhouder en die toestand moet gerespecteerd worden. Ik ben en blijf optimistisch. Het wordt een echte uitdaging", besloot de nieuwe spoorbaas.

Minister van Verkeer Durant had eerder de gewezen Belgacom-ondervoorzitter Alain Deneef als opvolger van Schouppe naar voren geschoven. Dat lukte niet, waarna een nieuwe oproep voor kandidaten volgde. Maar Deneef duikt toch op in de nieuwe NMBS-hiërarchie. Hij wordt voorzitter van de raad van bestuur.

De regering benoemde gisteren ook de acht overige leden van de nieuwe raad van bestuur. Slechts een daarvan, de sp.a'er Toon Colpaert, is een overlevende van de oude raad. Voor de rest wordt wel de traditie gerespecteerd dat de benoemingen netjes gedoseerd worden tussen de meerderheidspartijen. Met de als CD&V'er bekend staande voorzitter van het Antwerpse havenbedrijf, Eddy Bruyninckx, gaat toch één zitje naar een oppositiepartij.

De gewezen NMBS-topman Etienne Schouppe verdwijnt niet helemaal uit beeld. Hij wordt benoemd tot topman van het NMBS-transportbedrijf ABX. Hij krijgt de huidige baas van de NMBS-goederenpoot B-cargo, Marcel Verslype als nummer twee onder zich.

Durant roemde tegelijk de capaciteiten van de nieuwe gedelegeerd bestuurder. Zijn ervaring met de transportsector en complexe organisaties en zijn sociale vaardigheden maakten hem volgens haar tot de geknipte nummer één. Hij krijgt dan ook carte blanche om zijn directiecomité samen te stellen. Opvallend is wel dat Heinzmannn, die tijdens de beknopte sollicitatieprocedure enkel contact had met minister Durant, zich pas vanaf september volledig op zijn nieuwe taak kan richten.

Foto: Photo News

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud