CMB mikt op operationeel break-even voor 2002

(tijd-nieuwslijn) - De Belgische scheepvaartgroep CMB hoopt voor het lopende boekjaar op operationeel niveau break-even te draaien. Dat zei gedelegeerd bestuurder Marc Saverys na de algemene vergadering vrijdagmiddag. "De eerste helft van 2002 zal op operationeel niveau nog negatief zijn, maar hopelijk zal een betere tweede jaarhelft dat compenseren", zei Saverys.

Bij Bocimar, de divisie voor droge bulk, is een verbetering merkbaar, maar bij de tankerafdeling Euronav blijft de toestand moeilijk. "Voor Bocimar lijkt het ergste achter de rug. We kunnen profiteren van het herstel op de staalmarkt en China dient zich aan als de groeimarkt bij uitstek. In de tweede helft zullen we normaliter op niveaus kunnen draaien die dicht bij break-even komen", legde de topman uit.

"Bij Euronav liggen de zaken anders. We merken sinds een paar weken een licht herstel van de vrachttarieven, maar er komen steeds nieuwe tankers op de markt. Daardoor wordt er geen gunstig evenwicht gevonden tussen vraag en aanbod. We missen bovendien olietrafiek vanuit het Midden-oosten. Alles zal afhangen van een herstel van de economie", zei Saverys. Hij voegde eraan toe dat Frontline Shipping uit de pool van tankers stapt. Daardoor zal het aantal schepen dalen van een 60 tot een 40.

De gastankerdivisie Exmar kan steunen op stabiele tarieven en de expansie van de LNG-markt. CMB had wel een chartercontract gesloten met de Amerikaanse energietrader Enron en leverde het LNG-schip Excalibur. "We moeten het schip nu uit het gerechtelijk akkoord van Enron tillen. Ik verwacht dat we tegen het einde van de maand een andere klant hebben voor Excalibur", merkte ondervoorzitter Nicolas Saverys op.

De verzekeringspoot Naviga lijdt onder de zwakke financiƫle markten, maar de premie-inkomsten zitten in de lift. Het management van CMB is voor Naviga optimistisch voor de korte en middellange termijn. Marc Saverys stelde dat een verkoop van Naviga voorlopig niet op de agenda staat.

CMB realiseerde op de verkoop van 40% in Hesse Noord Natie een meerwaarde van EUR 105 miljoen. In het kader van de verkoop werden tussen CMB en koper PSA bepaalde garanties afgesproken. Daarvoor heeft CMB een voorziening van EUR 46 miljoen aangelegd. Dat betekent dat de verkoop een netto impact op het resultaat heeft van EUR 59 miljoen. De opbrengsten uit de verkoop zullen in de eerste plaats aangewend worden om de schuld van CMB af te bouwen.

Op de algemene vergadering werd bekend dat Etienne Davignon tot 2005 werd benoemd als voorzitter van de raad van bestuur. Hij volgt de overleden Philippe Saverys op.

Alain Petit

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud