Advertentie
Advertentie

Coene ontving jaarlijks 6 mln aan geheime vergoedingen

(tijd) - Jan Coene, de voormalige gedelegeerd bestuurder van Picanol, heeft volgens het bijstandskantoor Deminor bovenop zijn vaste managementvergoeding een jaarlijkse extra vergoeding gekregen van 5 tot 6 miljoen euro. Voor een bedrijf dat slechts 1,8 miljoen aan dividenden betaalt, kan dat niet, zegt Deminor. Coene is ook voorzitter van de raad van bestuur van de telecommaatschappij Belgacom, maar die positie zou stilaan onhoudbaar zijn.

Deminor verwacht uiterlijk vrijdag antwoorden van Picanol en van bedrijfscommissaris Deloitte over de vergoedingen van Coene. Komen de antwoorden niet, dan stapt Deminor wellicht naar de rechter. Coene noemt de bewering van de extra vergoeding van 6 miljoen 'totale onzin'. Dat schrijft De Tijd vrijdag.

Deminor treedt op voor kleine aandeelhouders die samen ongeveer een vijfde van de aandelen van Picanol hebben. Al sinds vorig jaar tracht Deminor in hun opdracht meer details te vernemen over een aantal mistige punten zoals de remuneratie van Coene en de manier waarop hij 12% van de aandelen van Picanol heeft verkregen. Eind september stuurde Deminor twee brieven met een deadline van 15 oktober. Aan de raad van bestuur werd bevestiging gevraagd van nieuwe zaken die Deminor was te weten gekomen. Ook bedrijfsrevisor Deloitte kreeg zo'n brief.

Coene nam maandag onverwacht ontslag als topman van Picanol. In een reactie zei hij dat hij zelf het initiatief had genomen om te vertrekken. Volgens Deminor werden vorige week echter niet een, maar twee raden van bestuur gehouden, en is toen aan Coene de vraag gesteld de eer aan zichzelf te houden. Deminor vermoedt dat dit te maken heeft met de nieuwe zaken die de bestuurders vernamen.

Deminor beweert niet dat Coene geld heeft ontvreemd, maar vindt het niet normaal dat een algemeen directeur extra drie keer meer verdient dan de dividenden die het bedrijf uitkeert. De aan Coene uitgekeerde bedagen staan ook niet in verhouding tot de beurskapitalisatie van 88 miljoen euro.

Coene omschrijft de beweringen van Deminor als 'totale onzin'. Volgens Coene voert Deminor een hetze tegen zijn persoon, en is zijn vertrek in alle transparantie gebeurd.

De Standaard bericht dat Jan Coene via deels geheime afspraken een loonpakket bij Picanol had versierd waarvan de kostprijs voor het bedrijf in drie jaar tijd opliep tot 22 miljoen euro. Volgens de krant gaat Coene hiermee de geschiedenis in als de man met het meest exorbitante loonpakket ooit in het Belgische bedrijfsleven. Hij zou ook niet 2 miljoen euro moeten terugstorten aan Picanol, maar wel 7 miljoen euro.

Nog volgens De Standaard brengt de affaire heel wat mensen in diskrediet die samen met Coene de kern vormen van het Vlerick-netwerk. Zo zat Luc De Bruyckere, de topman van Ter Beke, het remuneratiecomite van Picanol voor, terwijl Ivan De Witte, de sterke man van het kantoor De Witte & Morel, dat comité assiteerde. De Witte is ook voorzitter van AA Gent.

De Standaard maakt ook melding van een tweede geheim contract tussen Steverlynck en Coene. Een eerste ging over een pakket van 5% van de aandelen-Picanol dat Coene zou krijgen als welkomstgeschenk. Omdat Coene die aandelen in de praktijk zelf kocht, moest Picanol de premie cash betalen. Een tweede geheim contract bestond erin dat Coene had bedongen dat hij 51% zou kunnen verwerven in de dienstenonderneming die Picanol moest worden. "Dat zou hem in staat stellen de cashflow van de groep fors af te romen en Picanol uit te hollen", aldus de krant.

22186972

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud