Cofinimmo koopt North Galaxy voor 80 miljoen euro

(tijd-nieuwslijn) - De vastgoedbevak Cofinimmo koopt het North Galaxy-gebouw. Maandag kocht de bevak een eerste schijf van 25 procent van de aandelen voor 20 miljoen euro van de holding Atenor. De totale koopsom bedraagt 80 miljoen euro. Sinds vrijdag is het gebouw volledig verhuurd.

Momenteel is North Galaxy eigendom van Atenor (47%), Compagnie de Promotion (47%) en Dexia (6%). In januari neemt Cofinimmo nog eens 8% van Atenor over voor EUR 6,4 miljoen. Cofinimmo koopt de rest voor eind 2005. North Galaxy bestaat uit twee torens van elk 28 verdiepingen, goed voor een kantooroppervlakte van 108.000 m2. Het gebouw-in-aanbouw staat vlak naast de Belgacom-torens. Sinds vorige vrijdag is het gebouw volledig verhuurd. De ministerraad besliste om ook de resterende 28% te huren. Hierdoor is het gebouw voor 18 jaar volledig aan de overheid verhuurd.

De totale waarde van North Galaxy bedraagt EUR 387 miljoen. Cofinimmo zal uiteindelijk toch maar EUR 80 miljoen op tafel moeten leggen. Het verkoopt namelijk de huurinkomsten, die EUR 23,1 miljoen per jaar bedragen, voor 18 jaar aan Fortis. Daarvoor betaalt Fortis EUR 300 miljoen. Daarnaast krijgt het ook een vergoeding op de resterende EUR 80 miljoen. Want na het aflopen van het contract met Fortis heeft Cofinimmo opnieuw de volledige waarde van het gebouw (waar het initieel maar EUR 80 miljoen voor heeft betaald, maar dan veel meer waard is). Hierop krijgt de bevak dus een vergoeding.

"Deze transactie zal per aandeel EUR 1 extra winst opbrengen per aandeel per jaar. Die winst komst van de vergoeding die we krijgen voor die EUR 80 miljoen. Vanaf 2005 zal deze transactie bijdragen tot de winst van Cofinimmo", zegt Serge Fautre, gedelegeerd bestuurder van Cofinimmo. Fautre denkt niet dat Cofinimmo teveel heeft betaald voor het gebouw. "Ik denk dat we dankzij onze kennis van de Belgische vastgoedmarkt de concurrenten te snel af waren. We onderhandelden al voor februari dit jaar, toen er nog geen huurders waren. Daardoor waren we eerder dan de concurrerende Duitse fondsen".

"De aandeelhouders van Atenor boeken, wanneer North Galaxy volledig verkocht is, een meerwaarde van EUR 33 tot EUR 37 per aandeel", zegt Atenor-algemeen directeur Stephan Sonneville.

De waarnemers in de vastgoedsector zullen verbaasd zijn over deze transactie omdat die dachten dat de Duitse fondsen, die met lage rendementen tevreden zijn, hogere prijzen konden bieden dan Cofinimmo. "Het project North Galaxy is voor vele Duitse fondsen te groot. Cofinimmo kan North Galaxy, dankzij het bevakstatuut, aan gunstige voorwaarden financieren. Bovendien hebben ze nog geen kantoren in de Noordwijk", zegt Sonneville.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud