Cofinimmo verkoopt voor 111 miljoen euro activa

Serge Fautré, de topman van Cofinimmo

Cofinimmo, de grootste vastgoedbevak van het land, verkoopt voor 111 miljoen euro aan gebouwen en schuldvorderingen. Zo wil de groep liquiditeiten vrijmaken voor nieuwe investeringen en de uitvoering van de productiepijplijn. 'De verkoop van de schuldvorderingen zou de schuldgraad met 1 procent moeten terugdringen', weet woordvoerster Ingrid Schabon.

(tijd) - Op 20 maart verkocht Cofinimmo vruchtgebruikvergoedingen die de Europese Commissie verschuldigd is op een gebouw te Brussel aan een filiaal van de Groep Société Générale voor een totaal bedrag van 23,4 miljoen euro. Cofinimmo blijft wel de naakte eigenaar van het gebouw.

Drie dagen later werd 90 procent van de vorderingen die de stad Antwerpen verschuldigd is op de nieuw gebouwde brandweerkazerne, aan Fortis Bank verkocht voor een totaal bedrag van 28,4 miljoen euro. Op het einde van het financiële leasingcontract gaat het gebouw kosteloos over naar de stad Antwerpen.

Cofinimmo heeft eveneens aan Fortis Bank de huurvordering verkocht die de Belgische overheid verschuldigd is op twee gebouwen te Brussel en Doornik, voor een totaal bedrag van 19,5 miljoen euro. Ook hier blijft de eigendom van de gebouwen in handen van Cofinimmo.

De impact van deze 4 verkopen op het resultaat van het boekjaar 2009 zal weinig significant zijn, laat Cofinimmo weten. Er is wel een positief effect op de schuldgraad. Eind december 2008 bedroeg die 52,8 procent. 'De verkopen zouden de schuldgraad met ongeveer 1 procent moeten terugdringen', stelt Schabon.

Onderhandelingen

Verder is Cofinimmo in de laatste fase voor de onderhandeling van de verkoop van enkele gebouwen. Ongeveer 24 miljoen euro vastgoed is momenteel onder due diligence en de verkoop van ongeveer 16 miljoen euro vastgoed bevindt zich in het stadium van biedingen. 'De verkopen zullen gebeuren aan de boekwaarde of met een kleine meerwaarde', verduidelijkt Cofinimmo.

Cofinimmo is actief betrokken bij gesprekken over een potentiële inbreng in natura. Cofinimmo plant ongeveer 14 miljoen euro bijkomend kapitaal op te halen door de uitgifte van nieuwe aandelen. Over welk project het gaat, wil Cofinimmo nog niet kwijt.

Stijn Demeester

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud