Cofinimmo wordt partner voor overheidsbevak

Vastgoedbevak Cofinimmo is gekozen als partner voor de staatsbevak. Dat bevestigt gedelegeerd bestuurder Serge Fautré van Cofinimmo aan Tijd-Nieuwslijn. De beslissing viel vandaag op de ministerraad.

Serge Fautré, gedelegeerd bestuurder van Cofinimmo

(tijd) - De totale portefeuille van de staatsbevak bevat 79 kantoorgebouwen en een bouwgrond, goed voor een gezamenlijke waarde van 1,2 miljard euro. Een naam voor de staatsbevak is er nog niet.

Cofinimmo brengt in de eerste plaats 12 gebouwen in bij de staatsbevak, goed voor een geschatte waarde van 585 miljoen euro. De Staat zal vervolgens 10 procent van het kapitaal in de vorm van cash bijdragen tot de bevak. In een derde stap koopt de bevak 67 kantoorgebouwen van de staat voor EUR 647 miljoen euro. Ook neemt de nieuwe vastgoedbevak een lease-verplichting van 74 miljoen euro over behorende tot een van de gebouwen. Die transacties moeten voor het einde van dit jaar afgerond zijn. Cofinimmo zal binnen de 12 maanden na oprichting de beursgang van de bevak starten.

Minimum 30 en maximum 33 procent van de aandelen van de bevak worden bij de beursgang aan het publiek aangeboden. Cofinimmo behoudt een percentage tussen 57 en 60 procent, de Staat krijgt 10 procent. Verwacht wordt dat de bevak ongeveer 200 miljoen euro ophaalt bij de beursgang. Cofinimmo verklaart zich akkoord de volledige winst op de beursgang naar de staat door te storten. De grootste bevak van het land zal dit jaar reeds een voorschot van 20 miljoen euro aan de Staat overmaken.

De Staat ontvangt daardoor 593 miljoen euro door de creatie van de overheidsbevak (647 miljoen euro voor de 67 kantoorgebouwen + 20 miljoen voorschot beursintroductie - 74 miljoen euro voor de leaseverplichtingen).

Door de operatie ziet Cofinimmo zijn schuldgraad verhogen tot 59 procent. Na de IPO moet die opnieuw dalen tot 51 priocent. Cofinimmo plant geen kapitaalverhoging. Het partnerschip van Cofinimmo heeft een positieve impact op het nettoresultaat van de bevak. Cofinimmo denkt dat het partnership de wpa de komende 5 jaar met 0,20 tot 0,30 euro verhoogt, dankzij betere operationele marges en een verlenging van de gemiddelde lengte van de huurcontracten van 7,8 tot 9,2 jaar.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud