Computervirus Sasser slaat wereldwijd toe

(belga) - Het computervirus Sasser teistert computers over de hele wereld. Sasser verspreidt zich niet via e-mail maar via een computer die draait op Windows 2000, Windows Server 2003 en Windows XP en met het internet verbonden is. Het Amerikaanse softwareconcern Microsoft, de fabrikant van de Windows-besturingssystemen, waarschuwde twee weken geleden al voor Sasser.

'Het is al de derde variant van het virus, Sasser-c genaamd. Het virus kan eender welke aangesloten computer infecteren en verspreidt zich in tegenstelling met andere virussen niet via e-mails', zegt Mikko Hyppoenen, het hoofd van de antivirusonderzoeksafdeling van de Finse firma F-Secure. Het virus verhindert het gebruik van de computer maar is volgens Hyppoenen ongevaarlijk. 'We schatten dat het virus wereldwijd ongeveer zes miljoen computers heeft besmet, dat is ongeveer een procent van alle computers over heel de wereld', aldus F-secure.

Het Sasser-virus heeft in Frankrijk al verscheidene grote ondernemingen besmet zodat ze gedwongen werden om bepaalde diensten tijdelijk te onderbreken. In Helsinki heeft Sampo, de derde belangrijkste bank van Finland, uit voorzorg 130 filialen gesloten. 'We hebben besloten om onze filialen uit voorzorg te sluiten, omdat we weten dat onze anti-virusprogramma's niet geüpdatet is', aldus Hannu Vuola, woordvoerster van Sampo. De bank heeft meer dan een miljoen klanten. De bankverrichtingen en hun diensten op internet zijn niet besmet.

In Taiwan ligt eenderde van de postkantoren plat, zegt de Nationale Post. Ongeveer 1.600 computers in diverse kantoren in Changhua en nog eens 300 in Taipei en omstreken zijn door Sasser besmet. In Nederland kreeg het computerbeveilingsbedrijf Symantec 4.200 virusmeldingen binnen van zowel particulieren als grote ondernemingen.

De kwetsbaarheid van de Windows-systemen kan worden verholpen door een patch te installeren. De patch staat op de website van Microsoft.

(foto: epa)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud