Advertentie

Cumerio bouwt nieuwe raffinaderij in Bulgarije

(tijd-nieuwslijn) - Cumerio bouwt dit jaar een nieuwe raffinaderij op zijn Pirdop-site in Bulgarije, goed voor een gezamenlijke investering van 82 miljoen euro. De raffinaderij zal een capaciteit hebben tot 180.000 ton kathodes per jaar en zou tegen 2008 operationeel moeten zijn. Dat maakt Cumerio bekend in een persbericht. Het bedrijf verwacht dat de investering vanaf 2008 'een aanzienlijke bijdrage' tot de resultaten moet leveren.

'Met de bouw van de raffinaderij wil Cumerio tegemoet komen aan de sterk stijgende vraag van metalen in Oost-Europa', aldus woordvoerder Frank Vandenborre. De regio van de Zwarte Zee is een groeimarkt qua koperverbruik met een jaarlijks groeipercentage van meer dan 4 procent, aanzienlijk meer dan in West-Europa.

Cumerio is reeds actief in Bulgarije, via haar vestiging in Pirdop. Maar deze is volgens het bedrijf 'suboptimaal' en beperkt tot 60.000 kathodes per jaar. 'Met deze raffinaderij alleen kon Cumerio niet volledig inspelen op de groei in de regio', klinkt het in het persbericht.

De kopersmelter heeft daarop beslist de jaarlijkse raffinagecapaciteit in Pirdop met 120.000 ton te verhogen. Hiervoor zal een nieuwe raffinaderij worden gebouwd met een totale geinstalleerde capaciteit van 180.000 ton. Wanneer de nieuwe installatie begin 2008 operationeel is, worden de huidige installaties gesloten. De nieuwe raffinaderij op zich kost 70 miljoen euro.

Het groot onderhoud van de bestaande raffinaderij in Pirdop, initieel voorzien voor het derde kwartaal van 2006, zal pas uitgevoerd worden in het tweede kwartaal van 2007. Terzelfdertijd zal de capaciteit met 20.000 ton toenemen. 'Deze optie maakt ook een verdere toekomstige uitbreiding mogelijk, zonder de noodzaak aan een grote stilstand', zegt Cumerio. Deze investering bedraagt naar verwachting 12 miljoen euro.

Woordvoerder Vandenborre bestempelt de investeringen als 'aanzienlijk', met een bedrag 'gelijk aan de cash-flow van een goed jaar'.

Volgens Cumerio zullen de investeringen een aanzienlijke bijdrage op de resultaten hebben, en dit vanaf 2008. Op basis van de geldende factoren voor 2005 zou het om een impact gaan van 26 miljoen euroop ebitda-niveau en EUR 20 miljoen op ebit-niveau.

De investeringen worden gefinancierd met eigen middelen en met de reeds beschikbare bankfaciliteiten.

24696627

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud