Curator Sabena: 'Zwitsers zogen Sabena systematisch leeg'

(tijd) - 'Door manipulatie en het verstrekken van onvolledige informatie hebben de Zwitserse aandeelhouders de raad van bestuur van Sabena jarenlang op het verkeerde been gezet. Swissair heeft de wetgeving verkracht.' Dat zegt curator Christian Van Buggenhout vier jaar na het faillissement van de Belgische luchtvaartmaatschappij in een gesprek met De Tijd.

Van Buggenhout heeft intussen ruim 600 miljoen euro gerecupereerd en hij slaagde erin een hele reeks afdelingen van Sabena te doen overleven. 'Dat redde duizenden banen.'

Op 7 november is het precies vier jaar geleden dat het doek viel over Sabena. Het ziet ernaar uit dat het nog eens zo lang zal duren voor het faillissement wordt afgesloten. De verkoop van activa en de inning van vorderingen zijn grotendeels afgerond. De betaling van de schuldeisers loopt. Maar de afronding van de schadeclaims tegen Swissair, dat 49,7 procent van Sabena in handen had, kan nog jaren in beslag nemen.

Tegen de Zwitsers loopt een schade-eis van 2,4 miljard euro. Het onderzoek van interne documenten van Sabena levert steeds meer bewijsmateriaal dat Swissair 'een plundertocht' organiseerde bij zijn Belgische dochter. 'We bekijken alle interne verslagen van Sabena, met de hulp van professor Ann Jorissen van de Universiteit Antwerpen', zegt hoofdcurator Christian Van Buggenhout. 'Een monnikenwerk dat een helderder plaatje oplevert dan het parlementaire onderzoek naar het faillissement van Sabena. De waarheid komt nu aan het licht: de Zwitsers hebben de Belgen systematisch op het verkeerde been gezet, bijvoorbeeld bij de aankoop van Airbussen in plaats van Boeings. Ze hebben het bloed uit Sabena gezogen en het karkas laten liggen', zegt de hoofdcurator. In de strafklacht die hij een jaar geleden indiende bij het parket in Zürich komt evenwel nog altijd geen beweging.

Van Buggenhout en de drie andere curatoren verkochten voor 460 tot 470 miljoen euro aan activa. De belangrijkste zijn de afhandelingsactiviteiten, de catering, de chartermaatschappij, twee vliegtuigen, een hotel en de onderhoudsafdeling. Het grootste deel van de opbrengst (250 miljoen euro) vloeide naar het voormalige personeel. De curatoren konden ook voor 150 à 160 miljoen vorderingen innen, vooral bij IATA, de Internationale Organisatie van Luchttransport, bij de beheerders van kredietkaarten en bij buitenlandse reisagenten. Het betreft hoofdzakelijk ontvangsten van tickets die nooit werden doorgestort.

Dat levert samen 610 à 630 miljoen euro op, nog altijd een stuk minder dan de circa 2 miljard euro die de schuldeisers, andere dan het personeel, van Sabena vragen. De opmerkelijkste nog te verkopen activa van Sabena zijn appartementen, het Memling-hotel in Kinshasa en twee hotels in België. GUM/DA

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud