De Persgroep neemt mogelijk participatie in Het Parool

(Belga) - De Amsterdamse krant Het Parool wordt vermoedelijk opgenomen in een nieuw consortium, waarin de Vlaamse uitgever De Persgroep mogelijk een participatie van een derde zal nemen. Daarover bestaat een mondelinge overeenkomst tussen De Persgroep en de andere twee spelers, de Stichting Het Nieuwe Parool en een groep met daarin het personeel en externe investeerders.

Dat heeft BELGA woensdagmiddag vernomen van Gerbert Van Genderen Stort, woordvoerder van PCM. PCM staat oorspronkelijk voor Perscombinatie Meulenhoff. De Nederlandse uitgever bezit momenteel vier landelijke Nederlandse kranten: NRC Handelsblad, het Algemeen Dagblad, de Volkskrant en Trouw. Tevens geeft de groep ook enkele regionale kranten uit, waaronder Het Parool en Het Rotterdamse Dagblad. PCM bezit ook een grote boekengroep, uitgeverij Meulenhoff.

PCM wil de Amsterdamse kwaliteitskrant nu liever kwijt dan rijk. "Het Parool is dan wel de 'founding father' van PCM, maar er spelen verscheidene factoren mee waarom we het dagblad liever verkopen", zegt Van Genderen Stort. "Net zoals vele uitgevers kampen ook wij met dalende advertentie-inkomsten. Het ziet er niet naar uit dat dat op korte termijn gaat verbeteren. Tevens maakt Het Parool al geruime tijd verlies en PCM kan dat niet langer dragen".

De Amsterdamse krant zou in een nieuw consortium worden opgenomen. Er zou een nieuwe stichting worden opgericht, met name De Stichting Het Nieuwe Parool, die voor een derde zou participeren in Het Parool. Een samenwerkingsgroep met vertegenwoordigers van het personeel en externe investeerders zou ook voor een derde participeren. Welke investeerders dat juist zijn, wou de woordvoerder van PCM woensdagmiddag niet zeggen.

De derde investeerder wordt waarschijnlijk De Persgroep, uitgever van onder meer De Morgen en Het Laatste Nieuws, voor de helft eigenaar van de Vlaamse Mediamaatschappij (onder meer VTM, Kanaal 2 en Q-Music), en via Magnet Magazines uitgever van een groot aantal Vlaamse weekbladen, waaronder Dag Allemaal. Het zal de eerste keer zijn dat de uitgeverij van gedelegeerd bestuurder Christian Van Thillo buiten België participeert in een mediagroep. Woensdagochtend bevestigde Van Thillo al dat De Persgroep mogelijk een werkingskapitaal van 4 miljoen euro zal inbrengen in het nieuwe consortium. "De zaak is nog voorbarig, want de strategische partners komen pas in de loop van volgende week samen om een beslissing te nemen", aldus Van Thillo.

Ook bij PCM werd woensdagmiddag in voorwaardelijke wijs gesproken. "Er zijn voorlopig enkel mondelinge overeenkomsten. Een definitief akkoord zou echter eerder vandaag of morgen dan binnen enkele weken bereikt worden", aldus de woordvoerder van PCM.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud