De Persgroep valt af bij overname PCM

(tijd-nieuwslijn) - Het Belgische mediabedrijf De Persgroep is afgevallen in de strijd om de overname van het Nederlandse kranten- en boekenconcern PCM, uitgever van onder meer NRC Handelsblad en de Volkskrant. Daarmee valt PCM binnenkort hoogstwaarschijnlijk in handen van een Angelsaksische financiële partij, omdat de overgebleven partijen uitsluitend investeerders zijn. Dat meldt NRC Handelsblad op basis van bronnen die betrokken zijn bij de overname van PCM. PCM wil volgens de krant niet reageren.

foto belga: Enkele kranten- en tijdschriftentitels van De Persgroep.

PCM zoekt een nieuwe eigenaar omdat het vers kapitaal nodig heeft voor de verbreding van de activiteiten. Ook is een aantal aandeelhouders bereid zijn belang te verkopen. Tot dusver streden vijf partijen om PCM. Naast De Persgroep waren dat Apax, Candover, Providence en Warburg Pincus. Waarschijnlijk worden hieruit binnen enkele dagen twee partijen gekozen. Wie dat zijn, blijft onduidelijk.

Eind volgende maand moet bekend zijn wie PCM overneemt. De waarde van PCM wordt geschat op ruim 600 miljoen euro.

De Persgroep, bekend van de kranten als Het Laatste Nieuws en De Morgen, wilde met PCM fuseren. Het struikelblok is de ruilverhouding geweest tussen beide bedrijven. De waarde van PCM ligt nu relatief laag, terwijl die van de sterk winstgevende De Persgroep, eigendom van de Belgische familie Van Thillo, relatief hoog ligt. Hierdoor zou De Persgroep PCM relatief goedkoop 'kopen'.

Verder was er volgens NRC twijfel over de te behalen synergie tussen beide bedrijven op de korte termijn. Ook bestond er een verschil van mening over het belang dat de familie Van Thillo wil houden na de beursgang van de nieuwe combinatie over enkele jaren.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud