Advertentie

De Post heeft schitterend 2008 achter de rug, 2009 wordt moeilijk

foto belga ©BELGA

(tijd) - De Post heeft een schitterend 2008 achter de rug. De omzet steeg met 2,2 procent tot 2,2 miljard euro, de operationele winst met 22 procent tot 222 miljoen euro en de nettowinst met 53 procent tot 179 miljoen. 2009 wordt moeilijker. In de eerste twee maanden daalde de omzet met 5,3 procent. 2009 wordt zeker minder goed dan 2008.

'We ontsnappen niet aan de crisis,' zei topman Johnny Thijs van De Post gisteren tijdens de voorstelling van de jaarresultaten. 'De cijfers van 2008 waren heel goed maar dat betekent niet dat we op onze lauweren moeten rusten. De veranderingen moeten blijven doorgaan willen we goed voorbereid zijn tegen de liberalisering van de markt in 2011.'

Volgens Thijs is een beheersing van de kosten primordiaal. 'Het is dank zij de verhoging van de productiviteit dat we de stijging van de personeelskosten hebben kunnen neutraliseren maar een forse daling van het postvolume is voldoende om heel ons herstructureringsplan op de helling te zetten'.

Thijs gaf herhaalde malen te verstaan dat de bonden geen te hoge eisen mochten stellen tijdens de lopende cao-onderhandelingen. Thijs ga wel te kennen dat hij geen plannen heeft om te negociëren over loonsverlagingen zoals in Nederland. De Nederlandse postoperator TNT bereikte onlangs een principe akkoord met de bonden over een inkomensdaling voor postbodes en sorteerders die kan oplopen tot 15 procent.

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud