De Witte Lietaer schrapt 51 banen

(tijd/belga) - Bij het textielbedrijf De Witte Lietaer in Lauwe staan 51 van de 181 banen op de helling. De directie deelde dat gisteren mee aan de ondernemingsraad. Het nieuws van de sanering komt er amper twee weken nadat de sectorgenoot Santens gemeld heeft dat het zijn weverij in Veurne sluit en zijn spinnerij opdoekt. Bij Santens sneuvelen in ons land 170 van de 860 banen.

De Witte Lietaer maakt deel uit van de Nederlandse beursgenoteerde groep Gamma Holding. Die is ook eigenaar van Bekaert Textiles. De Witte Lietaer is zowel actief in textiel voor de automobielsector als in huishoudlinnen. De directie deelde de vakbonden gisteren mee dat het de bedoeling is de automobielactiviteiten te concentreren in de vestiging in Wervik. Het huishoudelijk linnen zou verder in Lauwe worden geproduceerd. 'Voor de confectie van dat linnen is het blijkbaar de bedoeling grotere bestellingen in het buitenland te laten produceren of aan te kopen', zei Rik Vanessche van ACV-Textura aan het persagentschap Belga. Lauwe zou dan behalve als productiecentrum ook als distributiecentrum dienst doen.

51 banen moeten verdwijnen, maar de bonden maken zich sterk dat dat met zo min mogelijk ontslagen gepaard zal gaan. In 2002 was er al een grote herstructurering in de Lauwse vestiging. Toen moesten zo'n 50 arbeiders en 20 bedienden baan ruimen. 'Wij willen in de komende gesprekken te weten komen wat de directie van plan is met de vestiging in Lauwe', luidt het bij de bonden.

Het regent ontslagen in de textielsector. Daarbij wordt telkens verwezen naar de te hoge loon-, milieu- en energielasten in ons land in vergelijking met de buurlanden. Bovendien is er toenemende concurrentie vanuit China en Turkije. Turkije deelt vooral klappen uit in de Vlaamse weverijen van afgepast tapijt.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud