Deceuninck schrapt 24 jobs in België

De pvc-ramenproducent Deceuninck schrapt 24 jobs van de 210 bedienden en kaderleden, vooral in Hooglede-Gits. 'Na drie weken weten we of er nog mensen moeten afvloeien', zegt Clement De Meersman, de gedelegeerd bestuurder van Groep Deceuninck.

(tijd) 'De kosten in de groep zijn de jongste jaren sterk gestegen. Zowel de grondstofkosten voor de aanmaak van pvc-ramen, maar vooral de energieprijzen rijzen de pan uit. 'De jongste twee jaar liggen de kosten 50 tot 60 miljoen euro hoger dan daarvoor', zegt De Meersman. 'We hebben in juli aanzienlijke besparingen in het buitenland aangekondigd om de vaste kosten naar beneden te krijgen. Diezelfde oefening hebben we nu ook voor de zetel in Hooglede-Gits herhaald', zegt De Meersman. Daar werken 670 mensen, van wie 210 bedienden en kaderleden.

'Er worden 24 jobs geschrapt. Eerst worden personeelsverschuivingen en herplaatsingen doorgevoerd in overleg met de sociale partners. Na die oefening weten we pas echt hoeveel mensen eventueel het bedrijf moeten verlaten', deelde De Meersman donderdag mee aan de ondernemingsraad. Zeker is dat die mensen begeleiding en hulp meekrijgen bij het zoeken naar een nieuwe job, belooft De Meersman.

In juli kondigde Deceuninck bij de bekendmaking van de halfjaarresultaten al een personeelsafbouw van 190 mensen aan. Deceuninck sluit fabrieken in Pontivy in Frankrijk en een magazijn in Royton in het Verenigd Koninkrijk. Ook in Duitsland snoeide de kunststoframengroep jobs weg. In totaal gaat het om 190 jobs op de 3.000 mensen die bij de groep werken.

Deceuninck heeft af te rekenen met hoge pvc-prijzen, met een devaluatie van de Turkse lira en met lanceringskosten voor nieuwe producten. Die extra kosten hebben in de eerste jaarhelft geleid tot een nettoverlies van 9,8 miljoen euro.

De sanering wordt nu doorgetrokken naar de bedienden en kaders in het hoofdkantoor in Hooglede-Gits. Deceuninck kent nog een omzetgroei in markten als Turkije, Rusland en Oost-Europa, maar kijkt in Europa, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk tegen rijpe markten aan. Dat noopt tot kostenbesparingen, zei De Meersman.

(foto belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud