Deel productie Volkswagen Polo in Spanje verhuist mogelijk naar Vorst

In de Volkswagenfabriek van Pamplona in het noorden van Spanje staan duizenden banen op de helling doordat een deel van de productie van de Volkswagen Polo naar Vorst in België zou verhuizen.

foto belga

(belga) - Dat bericht althans het Duitse weekblad Der Spiegel. Een woordvoerder van Volkswagen in Duitsland gaf als commentaar dat het 'mogelijk' is dat de productie bij Volkswagen Vorst wordt verhoogd.

Volgens Der Spiegel zouden er na de zomer 200 Polo's per dag van de band in Vorst rollen. Op die manier wordt het ook mogelijk om een deel van de huidige Golf-productie in Vorst naar Wolfsburg in Duitsland te verhuizen, zonder sociale gevolgen.

Herstructurering

Volkswagen is momenteel bezig aan een herstructureringsprogramma. De maatregelen die in Duitsland werden aangekondigd hebben betrekking op langer werken zonder loonsverhoging en natuurlijke afvloeiingen. Door een deel van de productie van de Golf naar Duitsland te halen, zouden de vakbonden kunnen worden gerustgesteld.

Volkswagen wilde zaterdag geen commentaar kwijt over de effecten voor Pamplona.

De Spaanse autofabrieken van de groep hebben niet zo een goede reputatie. Er wordt al anderhalf jaar onderhandeld over een nieuwe cao met de bonden, zonder resultaat. Volgens Der Spiegel hebben herhaaldelijke werkonderbrekingen in het verleden ook geleid tot problemen met de leveringen.

ABVV

Hedwin De Clercq van de socialistische vakbond ABVV is niet op de hoogte van jobverlies in de Volkswagenfabriek van Pamplona. Daar verdwijnt een derde van de Polo-productie ten gunste van VW in Vorst, waardoor duizenden banen bedreigd zijn. Dat schrijft het Duitse weekblad Der Spiegel.

Het was al langer bekend dat er Polo's naar Vorst zouden komen. Volgens De Clercq zullen dit jaar 11.000 Polo's van de band rollen. In ruil moet Vorst wel 7.000 Golf-modellen afstaan, die op hun beurt in Duitsland zullen gemaakt worden.

Van de duizenden banen die zouden verloren gaan - er werken meer dan 4.000 mensen - beweert De Clercq niet op de hoogte te zijn.

'We hebben steeds gehoord dat Spanje de grote vraag niet kon volgen.' reageert hij.

In de fabriek in Vorst zouden er in principe geen banen bijkomen als gevolg van de intrede van de Polo. 'De werknemers zijn nu gemiddeld twee dagen per maand technisch werkloos. In principe zou dat moeten verminderen, maar er wordt ook onderhandeld over het opdrijven van de productiviteit'.

In Vorst werd tot nu enkel het model Golf gemaakt. Het personeel wordt momenteel opgeleid voor de productie van de Polo.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud