DEME neemt maritieme baggerdivisie Koop Holding over

(tijd-nieuwslijn) - De Belgische baggeraar DEME neemt de maritieme baggerdivisie over van de Nederlandse bouwgroep Koop. Dat schrijft het weekblad Trends vandaag en werd aan Tijd-Nieuwslijn bevestigd door Marc Stordiau, de gedelegeerd bestuurder van DEME. De overnamesom bedraagt volgens hem 17 miljoen euro.

De maritieme baggerdivisie van Koop werd in de etalage geplaatst na de intrede van ex-Philips-topman Cor Boonstra in het kapitaal. Voor de verkoop werd een openbare veiling georganiseerd door een kleine zakenbank, waarvoor een 20-tal bedrijven werden gecontacteerd. 'In december bleven er nog 3-4 kandidaten over. Eind december konden wij een discreet protocol ondertekenen, dat vorige week gefinaliseerd werd in een contract', legt Stordiau uit.

De maritieme baggerdivisie van Koop Holding omvat slechts 1 schip, de sleepzuiger Mellina. 'Het is een knap ontworpen schip van 3 jaar oud met een baanbrekende engineering, iets kleiner dan de Pallieter', aldus Stordiau. DEME neemt ook de 17 Nederlandse bemanningsleden van de Mellina over, evenals de orderportefeuille. Voor het schip telt DEME 16,5 miljoen euro neer, voor het orderboek -dat vooral opdrachten in Duitsland omvat- 0,5 miljoen euro. Dat brengt de totale aankoopsom op 17 miljoen euro.

'De overname van de maritieme baggerdivisie van Koop is voor ons in de eerste plaats een manier om snel aan een goed, jong baggerschip te geraken', geeft Stordiau nog mee. De baggersector boomt momenteel, onder meer door havenprojecten en de aanleg van kunstmatige eilanden in het Midden-Oosten, zodat de baggerbedrijven de vraag amper kunnen volgen. DEME heeft momenteel 4 schepen in aanbouw bij het Nederlandse IHC, de belangrijkste scheepswerf voor grote baggerschepen. IHC is daarmee zeker voor 2 jaar volgeboekt.

De Koop Groep is een gediversifieerde bouwgroep, actief in wegen- en waterbouw, maar ook in het leggen van kabels en pijpleidingen. Inzake pijpleidingen is de Nederlandse groep onder de naam Nacap zelfs de nummer 1 in de wereld. Volgens de website heeft de Koop Groep ongeveer 4.700 mensen in dienst en bedraagt de jaaromzet circa 787 miljoen euro.

DEME is op 50/50-basis in handen van de Antwerpse investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren en de bouwgroep CFE.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud