Dexia bood op BCR, Fortis en KBC niet

(tijd-nieuwslijn) - De Roemeense overheid heeft zeven biedingen ontvangen voor de privatisering van Banca Comerciala Romana (BCR), de grootste bank in het land. Van de Belgische kandidaten die op de shortlist stonden, deed enkel Dexia een bod, KBC en Fortis niet.

Dat maakte de Roemeense privatiseringscommissie bekend in een persbericht. De Roemeense overheid verkoopt 61,9% van BCR.

De zeven banken die een bod deden, zijn Deutsche Bank, Millennium BCP, Erste Bank, de Nationale Bank van Griekenland, Banca Intesa, BNP Paribas en Dexia.

Fortis en KBC zijn de enige twee banken op de short list van negen kandidaten die geen bod hebben ingediend.

In een persbericht zegt KBC dat 'overwegingen met betrekking tot kapitaalallocatie binnen de KBC Groep een belangrijke rol speelden bij het totstandkomen van haar beslissing.' KBC wil onder meer de minderheidsaandeelhouders van de Centraal-Europese dochters uitkopen. Dat zou tegen het einde van het jaar afgerond moeten zijn. Analisten suggereren verder dat KBC zou kunnen starten met eigen aandelen in te kopen.

Voor KBC blijft het betreden van de Roemeense markt een prioriteit en 'een voor de hand liggende keuze om KBC's bestaande aanwezigheid in de regio verder uit te breiden', aldus het persbericht. Een woordvoerster voegt er aan toe dat ook Kroatië bestudeerd wordt. Een dergelijke intrede kan via dochter NLB, maar zou ook direct kunnen gebeuren. Concrete dossiers liggen niet op tafel, al worden die wel verwacht omdat uit de overname van HVB door Unicredito Italiano een te grote speler ontstaat in Kroatië.

Fortis liet weten geen verder commentaar te willen geven 'gezien het verdere selectieproces'. Volgens een waarnemer was het business model van de Roemeense bank moeilijk in te passen in het bankverzekeringsmodel van Fortis. Dat maakt dat de return on investment, een van Fortis' criteria voor overnames, onvoldoende hoog zou zijn. Nog volgens de waarnemer zal Fortis, in het kader van de internationale groeistrategie, zeker interesse blijven tonen voor de Roemeense markt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud