'Dexia en Fortis misleiden jongeren met cynische reclame'

(tijd) - 'De overheid moet de gedragscode van de banken over jongerenreclame controleren en erover waken dat schendingen van de code bestraft worden.' Dat zegt Test-Aankoop. Volgens een onderzoek van de consumentenorganisatie blijven Dexia en Fortis jongeren via hun websites bestoken met misleidende reclame. De banken zeggen dat ze hun sites aangepast hebben.

De gedragscode van de banken over jongerenreclame dateert van 2004. De aanleiding was een incident met Dexia. De bank zette jongeren volgens de verbruikersorganisaties aan meer zakgeld te vragen aan hun ouders. Volgens de code mogen banken geen reclameboodschappen sturen naar kinderen onder twaalf jaar en zijn vormen van reclame die jongeren kunnen 'aanzetten tot gevaarlijke handelingen' verboden.

De verbruiksorganisatie OIVO stelde eind 2004 vast dat de grote banken de code aan hun laars lapten. De banken pasten hun reclameboodschappen daarom aan. In november vorig jaar tikte de organisatie Fortis nog eens op de vingers. OIVO zei dat Fortis via een mailing naar jongeren 'cynische' tips verstuurde om snel rijk te worden. Fortis nam de mailing van zijn site.

'Dexia en Fortis volharden in de boosheid. Ze treden de regels van de gedragscode nog steeds met voeten. De toon op hun sites is sarcastisch en misleidend', meldt Test-Aankoop.

De consumentenorganisatie wil dat de overheid de naleving van de code controleert en erop toeziet dat er sancties komen voor banken die de gedragscode schenden.

'Onze site is al aangepast aan de gedragscode', reageert Fortis. Ook Dexia zegt dat er aanpassingen gebeurden.

Volgens de Federatie van het Belgische Financiewezen (Febelfin) is het niet nodig de code afdwingbaar te maken. 'Via de wet op de handelspraktijken zijn afdwingbare sancties mogelijk. Bovendien mag men het probleem niet overroepen', luidt het bij Febelfin.

Test-Aankoop vraagt ook duidelijke regels wanneer ouders geld willen afhalen van de rekening van hun minderjarige kinderen. In sommige banken kan dat probleemloos, in andere niet. DM

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud