Dexia en Sanpaolo IMI bevestigen fusiegesprekken

(tijd) - Dexia en het Italiaanse Sanpaolo IMI bevestigden dat beide financiëledienstengroepen 'voorbereidende gesprekken' voeren over een fusie. Omdat het om een fusie tussen gelijken gaat, lijkt de Italiaanse centrale bank geen belangrijk obstakel te worden. De voorbije jaren blokkeerde de centrale bank geregeld een overname van een Italiaanse bank door een grotere buitenlandse groep.

De Tijd krant schreef donderdag dat Dexia en Sanpaolo IMI, de derde bank van Italië, praten over een fusie. De onderhandelingen zitten volgens welingelichte bronnen in een vergevorderd stadium. De fusiegroep zou met een marktkapitalisatie van 37 miljard euro de vierde bank van de eurozone worden, en de negende van Europa.

Dexia bevestigde donderdagochtend in een persbericht dat er 'voorbereidende gesprekken' zijn met Sanpaolo IMI. De Italiaanse groep ontkende het scenario waarbij alleen haar vermogensbeheerder Fideuram door Dexia overgenomen zou worden. Volgens het Italiaanse persbureau Ansa meldden bronnen in Turijn, de thuishaven van Sanpaolo IMI, dat er nog voor het jaareinde een akkoord tussen beide banken kan zijn.

Die timing strookt met de resterende duur van het Dexia-bestuursmandaat van Karel De Gucht, de federale minister van Buitenlandse Zaken. De Gucht had zijn mandaat woensdag moeten neerleggen, maar de VLD-politicus verlengde het in laatste instantie tot eind dit jaar. De Gucht moet, samen met PS-voorzitter Elio Di Rupo, zijn politieke gewicht onder het dossier zetten. Di Rupo trad deze week toe tot de raad van bestuur van Dexia. Didier Donfut, de staatssecretaris voor Europese Zaken (PS), erkende gisteren tijdens het vragenuurtje in de Kamer dat De Gucht bij Dexia blijft om de fusiegesprekken van dichtbij te volgen.

Het is niet toevallig dat het fusiedossier een belangrijk politiek karakter heeft. In Italië heeft de politiek een niet te onderschatten invloed op het bankwezen, onder meer als aandeelhouder in banken via talloze stichtingen. Bovendien kan de Italiaanse centrale bank een fusie of overname van een bank blokkeren, wat de voorbije jaren herhaaldelijk gebeurde. De centrale bank zou deze keer geen obstakel vormen. Het gaat om een fusie tussen gelijken en niet over een (agressievere) overname door een grotere buitenlandse speler.

Analisten reageren afwachtend en plaatsen vraagtekens bij het gebrek aan synergieën. Volgens sommige bronnen zouden er ook bij een of meerdere Belgische referentieaandeelhouders van Dexia nog twijfels bestaan.

Het Dexia-aandeel won gisteren 2,6 procent tot 16 euro, Sanpaolo IMI verloor 1,1 procent tot 10,54 euro. De fusiebank zou in de Bel20-index een weging van 22,7 procent krijgen, tegenover 15 procent vandaag.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud