Dexia onderzoekt fusie met Italiaans Sanpaolo IMI - update

(tijd/tijd-nieuwslijn) - De financiëledienstengroep Dexia onderzoekt een fusie tussen gelijken met Sanpaolo IMI, de derde bank van Italië. Dat schrijft De Tijd. Als de grensoverschrijdende fusie lukt, ontstaat de vierde bank van de eurozone met een gezamenlijke marktkapitalisatie van ruim 37 miljard euro. Dexia bevestigt donderdag in een persbericht dat er 'voorbereidende gesprekken' zijn met Sanpaolo IMI.

'In het raam van zijn ontwikkeling onderhoudt Dexia regelmatig contacten met mogelijke partners,' meldt Dexia in het persbericht. 'In deze context zijn gesprekken met een Europese groep als Sanpaolo IMI niet meer dan normaal. Naar aanleiding van berichten in de pers, bevestigt Dexia dat er voorbereidende gesprekken zijn met Sanpaolo IMI. Zoals gebruikelijk, vallen deze onder een vertrouwelijkheidsakkoord', besluit de groep.

Volgens welingelichte bronnen zouden de gesprekken in hoofdzaak gaan over een fusie met Sanpaolo IMI, maar blijvenze mogelijk beperkt tot de overname van de Italiaanse vermogensbeheerdochter Fideuram. Dat is een van de grootste vermogensbeheerders in Europa, waarin Sanpaolo IMI bijna driekwart van de aandelen heeft.

De belangrijke onderhandelingen verklaren waarom de federale minister van Buitenlandse Zaken, Karel De Gucht, zijn mandaat in de raad van bestuur van Dexia in laatste instantie heeft verlengd. De Gucht, die zitting heeft in het strategisch comité van Dexia, zou zijn bestuursmandaat normaal woensdag neerleggen. Dat gebeurt nu uiterlijk op 1 januari. Tijdens het vragenuurtje donderdagmiddag in de Kamer, bevestigde staatssecretaris voor Europese Zaken Didier Donfut dat De Gucht blijft zitten tot de onderhandelingen met Sanpaolo IMI zijn afgerond. Dat zorgde voor grote ontsteltenis bij cdH-fractieleider, Melchior Wathelet.

De Gucht kreeg deze week in de raad van bestuur het opvallende gezelschap van PS-voorzitter Elio di Rupo. Wellicht moeten beiden hun gewicht onder het dossier zetten, want volgens sommige bronnen is er nog een discussie aan de gang tussen de voor- en de tegenstanders van een grensoverschrijdende fusie. Als de fusie lukt, ontstaat de vierde bank van de eurozone na de Spaanse groepen Santander Central Hispano (SCH) en BBVA en het Franse BNP Paribas.

Sanpaolo IMI is in 1998 ontstaan uit de fusie van Istituto Bancario San Paolo di Torino en Istituto Mobiliare Italiano. Sindsdien nam de fusiebank ook Banco di Napoli en Cardine over. De Italiaanse groep omvat een retailbank, een zakenbank, een levensverzekeraar en een vermogensbeheerder. Bovendien financiert Sanpaolo IMI via dochter Banca OPI ook lokale overheden in Italië.

De retailbank van Sanpaolo IMI heeft in Italie een marktaandeel van 10 procent en bedient via ruim 3.000 kantoren meer dan 7 miljoen klanten. Sanpaolo IMI heeft een marktkapitalisatie van 19,6 miljard euro, dat is net iets meer dan de 17,7 miljard euro van Dexia. Dexia is de tweede bank van België en wereldleider in de financiering van lokale overheden, waaruit de groep de helft van haar inkomsten haalt. De rest komt hoofdzakelijk uit retailbankieren en vermogensbeheer. Dexia is al aanwezig in Italië via een belang van 70 procent in Crediop, dat vooral actief is in de publieke sector.

Sanpaolo IMI realiseerde in 2003 een nettowinst van 972 miljoen euro. Het aandeelhouderschap is behoorlijk verspreid. In juni bezat de Compagnia di San Paolo 14,48 procent van de aandelen. De Fondazione Padova e Rovigo had 10,8 procent in handen. 40 procent is in handen van het publiek.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud