DHL kiest officieel voor Leipzig - update

(belga) - De internationale hub van het koeriersbedrijf DHL komt in het Duitse Leipzig. Dat maakte het moederconcern van DHL, Deutsche Post, dinsdag officieel bekend. De beslissing brengt investeringen van honderden miljoenen euro en ongeveer 6.000 nieuwe jobs met zich mee voor de luchthaven van Leipzig/Halle.

Ruim twee weken geleden schrapte DHL de luchthaven van Zaventem als mogelijke locatie voor zijn uitbreidingsplannen nadat de onderhandelingen met de Belgische regeringen daarover op niets waren uitgedraaid. Daarna bleven enkel Leipzig en het Franse Vatry over. Maar er waren al vrij snel speculaties dat DHL voor Leipzig gekozen zou hebben. Het bericht stond dinsdagochtend nog in de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung.

De uitbouw van een internationale hub in Leipzig zou vanaf 2008 6.000 nieuwe arbeidsplaatsen opleveren, 3.000 bij DHL en 3.000 bij outsourcers en bevoorradingsfirma's.

Volgens Deutsche Post heeft het feit dat op de luchthaven van Leipzig/Halle 24 uur per dag onbeperkt gevlogen kan worden, de doorslag gegeven. 'Dit is een locatie die de noodzakelijke groei van DHL in de toekomst mogelijk maakt en die de groep langetermijn-planning garandeert', staat in een mededeling van de groep.

De hub zou in 2008 van start gaan. De luchthaven van Zaventem wordt vanaf dan een regionaal sorteercentrum, met minder activiteit en minder personeel. Tot die datum blijft de activiteit in Zaventem op het huidige niveau.

De luchthaven van Leipzig is de afgelopen jaren fors uitgebreid en gemoderniseerd, voor in totaal 1 miljard euro aan investeringen. Deutsche Post gaat daar tegen 2012 nog eens 300 miljoen euro extra bovenop leggen. Op de luchthaven komt een tweede startbaan, en de spoor- en wegverbindingen worden verbeterd. De Europese Unie verleent een deel financiële steun.

Door de komst van de intercontinentale DHL-hub, wordt Leipzig het belangrijkste zakencentrum in het oosten van Duitsland. De luchthaven ligt in de deelstaat Saksen die al heel wat inspanningen deed om bedrijven aan te trekken. Dat is onder meer gelukt voor BMW en Porsche, die in de buurt van de luchthaven grote fabrieken hebben gebouwd. Deutsche Post ziet nog 'ruimte genoeg' in de omgeving van Leipzig voor de ontwikkeling van meer logistieke centra.

De Duitse bondskanselier, Gerhard Schröder, reageerde dinsdag verheugd op de keuze voor Leipzig. 'Dit is een goede dag voor Oost-Duitsland en een bewijs van vertrouwen in het economische potentieel van het gebied', zei hij in Berlijn.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud