Diamantsector ziet uitvoer terugvallen

©Dominic Verhulst

De diamantsector ziet zijn uitvoer naar de Verenigde Staten terugvallen in de aanloop naar de traditionele geschenkenperiode tussen Thanksgiving in november en Valentijn in februari. Ook in Europa, India en Japan is er minder vraag naar diamant. Dat bevestigt woordvoerder Philip Claes van het Antwerp World Diamond Centre (AWDC) aan Belga.

(belga) - De helft van alle geslepen diamant wereldwijd wordt verkocht in de Verenigde Staten. Omwille van de aanhoudende crisis wordt er daar minder verkoop verwacht tijdens de feestdagen en dat laat zich ook in Antwerpen voelen. 'In vergelijking met vorig jaar zien we tussen januari en september onze export van geslepen diamant naar de VS met 13 procent terugvallen', zegt Claes. 'De handel staat er op een tamelijk laag pitje, omdat men in de VS een matige verkoop verwacht in de klassieke cadeautjesperiode van Thanksgiving, de feestdagen en Valentijn. Precies in die weken wordt het grootste deel van de omzet geboekt.' Ook in Europa, India en Japan is de vraag minder groot dan andere jaren.

'Bovendien zijn onze diamantairs behoedzaam', vervolgt Claes. 'Kredietwaardigheid is erg belangrijk, zeker in de handel met de VS. Onze diamantairs laten bij twijfel eerder de verkoop afspringen dan dat ze het risico nemen achteraf niet betaald te worden terwijl ze wel hun goederen kwijt zijn. Er is dus niet alleen een dalende vraag, maar ook een verstandige terughoudendheid bij de verkoop.'

Het AWDC is de officiële vertegenwoordiger van de Belgische diamantsector. AWDC behartigt de officiële contacten tussen de diamantsector en de overheid, en promoot actief de diamanthandel en nijverheid in binnen- en buitenland.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud