Diepvriesketen O'Cool neemt Covee over

(tijd) - De Belgische winkelketen van voedingsproducten O'Cool neemt zijn sectorgenoot Covee over. Dat schrijft De Tijd. Covee is een dochter van de groep Aveve van de Boerenbond. Ook het productiebedrijf Naturello, dat bereide maaltijden maakt voor Covee en voor luchtvaartmaatschappijen, wordt overgenomen.

Het is de derde desinvestering in enkele maanden tijd van Aveve. Het overnamebedrag wordt niet gemeld. O'Cool verdubbelt ongeveer in omvang.

Na maanden onderhandelen is een definitieve overeenkomst bereikt over de overname van Covee en aanverwante bedrijven door de voedingsketen O'Cool van de Oost-Vlaamse familie Lippens. Covee is eigendom van de Groep Aveve die voor 100 procent in handen is van de Maatschappij voor Roerend Bezit van de Boerenbond (MRBB). Het is de derde desinvestering in enkele maanden tijd. Aveve Zuivel werd verkocht aan Campina Buttergold en de kaasgroothandel Avolac ging naar Milcobel. Nu worden Covee, Frice 2000 en Naturello verkocht aan O'Cool.

Covee telt 51 detailhandelwinkels die diepvriesproducten en bereide maaltijden verkopen. De laatst gepubliceerde jaarrekening uit 2003 vermeldt 180 personeelsleden, een omzet van bijna 50 miljoen euro en een bedrijfswinst van 1,36 miljoen. Een twintigtal winkels zijn in Vlaanderen gevestigd. De 27 Waalse vestigingen worden bevoorraad door Frice 2000.

Frice 2000telt 65 werknemers, heeft een omzet van nagenoeg 16 miljoen euro en een bedrijfswinst van 0,5 miljoen. Naturello in Kampenhout is een productievestiging van kant-en-klare maaltijden.

80 procent van de afzet is voor Covee, de rest gaat naar luchtvaartmaatschappijen. Naturello heeft 70 werknemers en haalde een omzet van 12,56 miljoen euro en draait ongeveer break-even.

'Er was voor Aveve absoluut geen noodzaak Covee te verkopen', zegt financieel groepsdirecteur Paul Deleu. 'Ons strategisch plan 2005-2006 voorzag in de versnelde opening van 30 nieuwe winkels om uiteindelijk tegen 2008 op 100 winkels te komen. In dat verband hebben wij zelfs gedacht aan een fusie met O'Cool om die expansie sneller te verwezenlijken. Dat leek niet mogelijk.'

Aveve heeft de voorbije jaren evenwel gekozen om zich te concentreren op zijn agrarische deskundigheid en zijn activiteit van toeleverancier aan de Belgische land- en tuinbouw. 'Covee, Frice 2000 en Naturello passen niet in de roeping van agrarische retailer. Het is ons in de eerste plaats te doen om de toekomst van deze bedrijven en die is nu verzekerd', zegt Deleu. Over de prijs zegt hij: 'Wij verkopen enkel tegen onze voorwaarden.'

O'Cool, de handelsnaam van de vennootschap Frost Invest, telt ruim 50 winkels, 120 werknemers en haalde volgens de jongste jaarrekening een omzet van bijna 70 miljoen euro en een bedrijfswinst van 5 miljoen. RDW/GVDB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud