Directie EAT wil praten met stakers

Een aantal piloten heeft zich aangesloten bij de staking van het technisch personeel van vrachtluchtvaartmaatschappij EAT, een dochter van koerierbedrijf DHL. De actie brak woensdag uit na het mislukken van een verzoeningsvergadering. De directie zou nu opnieuw bereid zijn te praten.

(tijd) - De bereidheid van een deel van de piloten om deel te nemen aan de staking van het technisch en administratief personeel zorgde ervoor dat gisteren al een vlucht geschrapt werd en verschillende anderen vertraging opliepen, zo melden vakbondskringen. Dat heeft de directie er blijkbaar toe aangezet met een nieuw voorstel te komen voor de 180 werknemers die ontslagen worden. Maar de actievoerders hebben nu hun standpunt verhard en willen pas morgen praten.

Het conflict draait rond het sociaal plan dat de directie voorstelt voor het collectief ontslag van die personeelsleden. Het ontslag is een gevolg van de verhuis het Europees luchtvaartknooppunt van DHL van Zaventem naar Leipzig. De bonden eisen dat het Pegasusplan voor het DHL-personeel dat vorig jaar moest afvloeien bij de verhuis naar Leipzig, opnieuw wordt toegepast.

De directie wilde zich aanvankelijk beperken tot opzegvergoedingen op basis van de formule-Claeys. De werknemers die vertrokken onder het Pegasusplan kregen daar twee maanden loon bovenop, dat willen de 180 ook. 'Ze zullen nu met duidelijk meer moeten komen in hun voorstel of de staking gaat door', zegt Frédéric De Clerck, secratris van de liberale ACLVB. Bij EAT werken nog ruim 450 mensen, waarvan meer de helft piloten.  gum

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud