Directie Ford Genk kan investeringsplannen niet bevestigen

(belga) - De directie van autoconstructeur Ford in Genk kon woensdag niet bevestigingen dat Ford zijn investeringen in de Genkse fabriek gaat optrekken van 600 naar 700 miljoen euro om de fabriek om te vormen tot een modern productieplatform waarbij er drie verschillende modellen (de nieuwe Mondeo, de Galaxy en een nog niet nader gekend model) op één productielijn zullen geproduceerd worden. Dat liet woordvoerder Wilfried Baeken van Ford België woensdag weten.

De Tijd schrijft dat Ford de investering in Genk met 100 miljoen euro optrekt en baseert zich hiervoor op bronnen dicht bij de groep. De verhoogde investering zou gebruikt worden om Ford Genk om te bouwen tot een flexibele productieplant. Daarnaast zou Ford op het goede spoor zitten om de verliezen binnen Europa te verkleinen zijn en zou de groep betere tijden wachten.

Baeken laat weten dat Ford bij zijn voornemen blijft om 550 tot 600 miljoen euro in Genk te investeren. Volgens Baeken is het alleszins voorbarig om te stellen dat de geplande investeringen met 100 miljoen euro zullen opgetrokken worden. 'Het investeringsdossier is nog niet gefinaliseerd. Daarin staan mogelijk bedragen die hoger liggen dan 600 miljoen euro, maar of dit ook goedgekeurd zal worden, is vooralsnog geen uitgemaakte zaak. Het investeringsdossier moet eerst nog voorgelegd worden aan Ford Europe en aan de Vlaamse regering. Daarom is het gevaarlijk om nu euforisch te reageren', klinkt het.

De woordvoerder wil verder geen details omtrent de precieze bedragen van het lopende investeringsprogramma kwijt. Ook de vakbonden reageren veeleer afwachtend. Ze zijn naar eigen zeggen officieel nergens van op de hoogte en navraag bij de directie van Ford Genk leerde dat die het bericht evenmin kan bevestigen.

Vakbondsafgevaardigde Ludo Copermans van het ACV zegt evenwel dat, indien het bericht klopt, hij enkel kan toejuichen dat er meer in Genk zal geïnvesteerd worden. 'Bijkomende investeringen garanderen immers werk. Anderzijds kunnen dergelijke beweringen een averechts effect hebben indien achteraf blijkt dat er van een verhoogde investering geen sprake is', aldus Copermans.

In vakbondskringen is voorts te horen dat naast het voorziene investeringsprogramma bijkomende investeringen gepland zijn in de lakafdeling en de velgenhal, maar dat die investeringen veel lager dan 100 miljoen euro liggen.

De vakbonden eisen zo snel mogelijk duidelijkheid vanwege de directie omtrent de investeringen, laten ze nog weten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud