Advertentie

Directie GM Europa wil praten, acties opgeschort

De acties die de volgende weken in de Europese fabrieken van General Motors (GM) waren gepland, worden voorlopig opgeschort omdat de directie opnieuw rond de tafel wil gaan zitten over de toekomst van de fabriek in het Portugese Azambuja.

(belga) Dat heeft de Europese federatie van metaalvakbonden maandag meegedeeld. Ook de acties die nog gepland waren bij Opel in Antwerpen, gaan voorlopig niet door.

Sinds 13 juni werden in alle Europese GM-fabrieken (Opel, Saab, Vauxhall) acties gehouden uit protest tegen de dreigende sluiting van de GM-fabriek in Azambuja. Bij Opel in Antwerpen waren er op 23 en 25 juni werkonderbrekingen van 2 uur.

De directie van GM Europa heeft vandaag/maandag aan de vakbonden voorgesteld om opnieuw rond de tafel te gaan zitten. 'Na beraad hebben we beslist om op het aanbod in te gaan en de nog geplande acties voorlopig op te schorten', aldus Rudi Kennes, hoofdafgevaardigde ABVV Metaal bij Opel in Antwerpen en vice-voorzitter van de Europese ondernemingsraad bij GM Europa. 'De acties van dinsdag en woensdag, in Groot-Brittannië en Polen, vinden wel nog plaats, omdat we dan alle Europese fabrieken gehad hebben.'

Voor de Antwerpse vestiging betekent dit concreet dat de acties die voorzien waren op 7 juli (bedienden) en 8 september (late ploeg) voorlopig van de agenda worden gehaald. 'We eisen wel dat de onderhandelingen over inhoudelijke zaken gaan, niet enkel over bijvoorbeeld de omvang van de ontslagpremie voor de Portugese werknemers', zegt Kennes nog.

In het persbericht van de Europese federatie van metaalvakbonden luidt het dat de onderhandelingen ook als doel moeten hebben om 'harde garanties te krijgen voor de Europese fabrieken, in het geval dat GM Europa beslist om de capaciteit uit te breiden in Centraal- en Oost-Europa'. 'Als blijkt dat de directie gewoon tijd wilde winnen, dan hernemen we onze acties en kunnen we nog opteren voor andere actievormen', voegt Kennes nog toe.

Voor het overleg wordt nog een datum gezocht, aldus nog Kennes, die niet verwacht dat de gesprekken nog deze week van start zullen gaan

Foto: Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud