Dolmen noemt fusie met Real Software voorbarig

Jan De Ville, de gedelegeerd bestuurder van Dolmen, noemt het fusiebericht van de informaticagroepen Dolmen en Real Software 'voorbarig'. Het bericht deed de koersen van beide bedrijven gisteren opveren: Real Software won ruim 16 procent, Dolmen hield het bij 1,65 procent.

(tijd) 'Wij praten met een reeks partijen', aldus De Ville. Een van die partijen is Real Software, maar volgens de topman ligt er vandaag geen concreet fusiedossier op tafel. 'Ik stel wel vast dat de markt positief reageert op het scenario van een samengaan met Real Software.'

Een van de mogelijke hinderpalen voor een fusie tussen beide bedrijven, zijn in ieder geval de sterk verschillende bedrijfsculturen. 'Dolmen heeft een niet al te beste reputatie', klinkt het in vakbondskringen. 'Het sociaal overleg gebeurt er zo mogelijk nog moeizamer dan bij Real Software, en bovendien zijn de arbeidsvoorwaarden er niet al te best.' De bonden bij Real Software kregen alvast de garantie dat zij in geval van een overname, als eersten op de hoogte zouden worden gebracht via de ondernemingsraad.

Maar ook bij Dolmen is men zich bewust van de verschillende bedrijfscultuur. 'De perceptie leeft dat de werknemers van Real Software veel mondiger en 'moeilijker' zijn dan die van Dolmen', aldus een bron.

Volgens onze bronnen zijn de gesprekken tussen beide bedrijven hoe dan ook al ver gevorderd. 'De meeste aandacht gaat nu naar het HR-luik van een samengaan', klinkt het. Het is nog niet duidelijk op welke manier de fusie tot stand zou komen. Temeer omdat Gores, de Amerikaanse hoofdaandeelhouder van Real Software, ook intensief praat met een andere Amerikaanse partij. Die zou een belang willen nemen in Real Software, maar enkel onder bepaalde voorwaarden. Een van die voorwaarden zou een samengaan met een andere speler kunnen zijn.

Gores trachtte eerder om afzonderlijke delen van Real Software te verkopen. Die pogingen mislukten. Ook de ambitie om 30 tot 40 miljoen euro vers kapitaal op te halen, blijkt voorlopig een onhaalbare kaart. Real Software zegde in februari zich daarvoor tijd te geven tot april 2007. Dat is meteen ook de deadline voor de kwijtschelding van 50 procent van een schuld van 45 miljoen euro die Real Software nog heeft aan Gores.

Gores kocht in 2004 voor 20 miljoen euro de bankschulden van Real Software af. Volgens sommigen wil Gores zo snel mogelijk uitstappen. Gores ontkent dit en zegt wel degelijk een langetermijnvisie te hebben voor Real Software.

Real Software won gisteren 16,13 procent tot 0,36 euro. Dolmen ging aanvankelijk ruim 5 procent hoger maar strandde uiteindelijk op een winst van 1,65 procent, goed voor een slot van 11,1 euro.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud