DSM verhoogt winstverwachtingen voor derde kwartaal

(tijd-nieuwslijn) - De Nederlandse chemiegroep DSM verwacht dat zijn operationele resultaat (ebit) in het derde kwartaal 40 procent hoger zal uitkomen dan in dezelfde periode vorig jaar. Toen boekte het bedrijf een operationeel resultaat van 153 miljoen euro. Eerder had DSM een winstgroei van 25 procent in het vooruitzicht gesteld. De Chemiegroep kondigde verder aan een dividend van 1 euro per aandeel te willen uitkeren, 14 procent meer dan vorig jaar.

Het operationeel resultaat zal nu uitkomen boven het niveau van 213 miljoen euro ,dat in het tweede kwartaal 2005 werd gerealiseerd voor de doorlopende activiteiten.

'In het derde kwartaal van 2005 zagen de verschillende DSM-activiteiten een sterke vraag naar hun producten en realiseerden zij goede marges', aldus de onderneming.

DSM kondigde verder aan dit jaar een dividend van 1 euro per aandeel wil uitkeren. Dat is 14 procent meer dan het dividend van 87,5 eurocent per aandeel dat de chemiegroep vorig jaar uitkeerde.

Volgens DSM wordt het dividend verhoogd op basis van de verwachting voor 2005 en het 'Vision 2010'-programma. Het zou de eerste dividendverhoging zijn sinds 2000 toen het dividend werd verhoogd van 76 eurocent tot 87,5 eurocent (gecorrigeerd voor de eerder dit jaar uitgevoerde aandelensplitsing). DSM heeft over dit jaar al een interimdividend van 29 cent uitgekeerd. Hiermee komt het volgend jaar uit te keren slotdividend over 2005 op 71 cent per aandeel. DSM-aandeelhouders mogen zich op 28 maart 2006 over het voorstel uitspreken.

Ook gaat DSM in de tweede helft van 2006 de mogelijkheid van inkoop van eigen aandelen overwegen. Volgens DSM vindt deze overweging plaats ' tegen de achtergrond van de maatregelen die nodig zijn voor de verdere uitvoering van Vision 2010'.

DSM liet begin 2005 al weten dat een aandeleninkoop een van de opties zou zijn in de nieuwe strategie. Analisten hadden gehoopt dat DSM donderdag een concrete inkoop van eigen aandelen zou aankondigen, maar gezien de conservatieve aard van DSM-bestuursvoorzitter Peter Elverding zou volgens analisten een dergelijke stap een grote verrassing geweest zijn.

Het chemieconcern wil verder door middel van innovatie 1 miljard euro aan extra omzet boeken in 2010. De groep zal over de komende vijf jaar extra geld uittrekken om die additionele omzet te behalen. De totale investering van DSM wordt verhoogd tot 500-575 miljoen euro per jaar. Dat komt neer op een gemiddelde verhoging van 50 miljoen over de komende periode. Financieel directeur Henk van Dalen stelde dat de investeringen dit jaar zo'n 400-450 miljoen bedragen.

De verhoging van investeringen zal geleidelijk plaatsvinden. In 2006 zal de extra investering 30 miljoen bedragen, verwacht DSM. In 2010 voorziet het concern dat de jaarlijkse additionele investering zal oplopen tot 70 miljoen.

'Van het jaarlijkse budget zal 15% worden gereserveerd voor kleinere overnames', aldus bestuursvoorzitter Peter Elverding tijdens een persconferentie. Die overnames zullen vooral bedrijven betreffen die zich richten op de ontwikkeling van nieuwe technologie en producten. Van Dalen voegde daaraan toe dat DSM voornamelijk kijkt naar aankopen in de clusters Nutrition en Performance Materials en dat de transactiewaarde van een overname maximaal 50 miljoen zal zijn.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud