DSM verwacht hoger bedrijfsresultaat 2006

DSM verwacht dat het bedrijfsresultaat uit doorlopende activiteiten (EBIT) dit jaar hoger uitvalt dan die over recordjaar 2005. Dat heeft de producent van kunstvezels en energydrankjes donderdag bij de presentatie van de tweedekwartaalcijfers laten weten.

(tijd) Het bedrijfsresultaat zal stijgen, 'ondanks duidelijk hogere inspanningen voor innovatie, een zwakkere dollar en hogere grondstofkosten', aldus DSM.

Wat betreft het derde kwartaal van dit jaar, zou het resultaat onder het niveau kunnen uitkomen van de EUR 215 miljoen in het derde kwartaal van vorig jaar, zo laat het bedrijf weten. Het vierde kwartaal zal daarentegen naar verwachting weer beter zijn dan vorig jaar.

DSM heeft in een aantal eindmarkten te maken met 'meer weerstand' tegen verdere prijsverhogingen, terwijl de energie- en grondstofkosten blijven stijgen. 'Daarnaast komen de phytase tolling-activiteiten tot een eind, vindt er naar verwachting voorraadafbouw plaats bij enkele afnemers van voedingsingredienten (DSM Food Specialties) en zijn enkele onderhoudsstops gepland.'

De onderneming oversteeg in de afgelopen driemaandsperiode zijn eigen verwachtingen. Het bedrijf rekende op een EBIT-toename van 3-5% ten opzichte van vorig jaar. Uiteindelijk rolde er een operationele winst uit de bus van EUR 234 miljoen, een stijging van 11%.

Acht analisten, gepolst door Betten Beursmedia News, hielden een bandbreedte aan voor de operationele winst van EUR 226-245 miljoen. De gemiddelde EBIT-verwachting kwam daarbij op EUR 233 miljoen voor het afgelopen kwartaal.

DSM boekte een nettowinst in het tweede kwartaal van EUR 157 miljoen, een toename van 18% ten opzichte van de EUR 133 miljoen een jaar eerder. De winst per aandeel bedroeg EUR 0,81. Een jaar eerder bedroeg deze nog EUR 0,68.

De gemiddelde verwachting voor de nettowinst van DSM lag op EUR 159 miljoen, waarbij de taxaties varieerden van EUR 151 miljoen tot EUR 168 miljoen. De winst per aandeel over de verslagperiode bedroeg, volgens de verwachting van analisten, EUR 0,84.

De omzet uit doorlopende activiteiten steeg in de verslagperiode met 7% tot EUR 1.126 miljoen. De netto-omzet bleef vrijwel gelijk op EUR 2.132 miljoen, waar analisten uitgingen van een netto-omzet van EUR 2.117 miljoen.

Voor de omzet houdt DSM, in het kader van zijn vijfjarenplan Vision 2010 - Building on Strenghts, een jaarlijkse groei aan van 3-5% op de middellange termijn. In het blad van de Vereniging van Effectenbezitters liet bestuursvoorzitter Peter Elverding onlangs doorschemeren dat de omzetgroei in dit jaar wel richting de 5% zal gaan.

Een ander onderdeel van de strategie van DSM is een marge-doelstelling voor elk van de vier clusters waaruit de onderneming bestaat. Voor Nutrition en Pharma streeft DSM naar een EBITDA-marge van minimaal 18%. Performance Materials moet in 2010 op marge van 16% zitten en Industrial Chemicals moet een marge van 14% realiseren.

In het tweede kwartaal kwam de EBITDA-marge voor Nutrition uit op 19,6%. De Pharma-divisie kende een marge van 13,6%, Performance Materials van 16,1% en Industrial Chemicals van 12,9%.

De divisie Nutrition zag de omzet met 3% groeien tot EUR 634 miljoen. De EBIT nam toe van EUR 85 miljoen naar EUR 87 miljoen in de verslagperiode.

Pharma zag de omzet toenemen met 5% tot EUR 249 miljoen. Het bedrijfsresultaat nam toe van EUR 9 miljoen naar EUR 14 miljoen.

Performance Materials zag de omzet met bijna 11% stijgen tot EUR 700 miljoen. Het bedrijfsresultaat van deze divisie steeg met 14,3% tot EUR 88 miljoen.

De omzet bij Industrial Chemicals steeg met 12% tot EUR 543 miljoen. Industrial Chemicals zag zijn bedrijfsresultaat afnemen, van EUR 76 miljoen naar EUR 70 miljoen.

DSM keert een interim-dividend uit van EUR 0,33. Vorig jaar lag dit op EUR 0,29.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud