Duitse vakbond dreigt met nieuwe acties bij Volkswagen

(belga) - De Duitse vakbond IG Metall verhoogt de druk op de directie van autoconstructeur Volkswagen door te dreigen met nieuwe acties. Die dreiging zet meteen ook meer spanning op het sociale overleg over de loonvoorwaarden bij het Duitse VW. Het derde luik van dat sociale overleg start dinsdag.

Een vakbondswoordvoerder stelde maandag in de Berliner Zeitung dat de directie dinsdag met garanties over de brug moet komen wat betreft de werkgelegenheid in de zes grote VW-fabrieken in Duitsland. 'Komen die garanties er niet, dan moet men bij VW deze week rekening houden met nieuwe acties in alle fabrieken', zo luidde de dreiging.

Mochten de onderhandelingen niet vlotten, dan roept de vakbond eind oktober mogelijk op tot werkonderbrekingen. Tot dan heerst er een zogenaamde 'sociale vrede', wat betekent dat de vakbond er zich toe heeft verbonden geen harde staking te organiseren.

Maandag heeft IG Metall wel opnieuw actie gevoerd op de VW-site in Kassel. Volgens de vakbond hebben zo'n 4.000 (van de 15.000) werknemers aan de manifestatie deelgenomen.

Voorlopig staan de sociale partners bij VW nog lijnrecht tegenover elkaar. De VW-directie wil de personeelskosten tegen 2011 met 30 procent verminderen. Voor 103.000 van de 176.000 Duitse VW-werknemers zou dat neerkomen op een bevriezing van de lonen. De vakbondscentrale daarentegen vraagt een arbeidsgarantie voor 10 jaar en een loonsverhoging van 4 procent.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud