Duizenden jobs in gevaar bij Siemens

(belga) - Het Duitse elektronicaconcern Siemens schrapt mogelijk 2.500 banen in zijn thuisland. Het bedrijf wil een deel van de productie in zeven van de 14 divisies overbrengen naar de lageloonlanden. Daarnaast moeten 2.500 andere werknemers eventueel op een andere locatie werken. Volgens de vakbond IG Metall staan in totaal 10.000 banen op de tocht. Siemens laat voor al zijn plannen de deur wel op een kier: delokalisatie kan worden voorkomen als het personeel bereid is langer en in een soepeler regime te werken.

foto belga: Voor de productie van zijn gsm's denkt Siemens uit te wijken naar Hongarije waar de lonen 30 procent lager liggen dan in Duitsland.

De directie van Siemens Duitsland maakte donderdag officieel bekend wat al enkele weken in de lucht hing. Om de concurrentie de baas te kunnen, verplaatst het bedrijf een deel van de productie naar de landen waar arbeid minder kost. 'De kostenbeheersing is slechts een deel van de oplossing om de banen in Duitsland veilig te stellen', luidt het.

In februari kondigde Siemens aan dat 600 banen zouden verdwijnen in een fabriek waar modems voor breedbandinternet worden geproduceerd, omdat de productiekosten met name in Azië veel lager liggen.

Siemens heeft nu zijn zinnen gezet op Hongarije voor de productie van gsm's en op China voor vaste telefonie. In Hongarije ligt de loonkost 30 procent lager dan in Duitsland. Ook de productie van transformatoren voor de energiesector zou naar andere landen worden overgeheveld.

Het aantal Duitse sites in de divisie 'Automation & Drives' wordt ingekrompen van zeven tot drie. Bij die divisie werken meer dan 50.000 mensen. De transportdivisie die onder meer de hogesnelheidstrein ICE produceert, wordt geconfronteerd met een dalend orderboekje en concurrentie vanuit Azië.

IG Metall vreest dat meer dan 10.000 banen op de helling staan. 'Siemens is geen klein bedrijf, het heeft de sociale plicht om banen in Duitsland te houden', zegt Werner Neugebauer van IG Metall in Beieren.

Siemens heeft over de hele wereld 417.000 mensen in dienst, van wie 170.000 in Duitsland. Dat is 41 procent van het totaal, terwijl Duitsland goed is voor slechts 23 procent van de totale opbrengsten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud