Durfkapitalist KKR mikt op 1,25 miljard dollar bij beursgang

Het durfkapitaalfonds Kohlberg Kravis Roberts (KKR) wil met een beursgang op de New York Stock Exchange 1,25 miljard dollar vers kapitaal ophalen. De operatie is nog voorzien voor dit jaar. Rivaal blackstone maakte twee weken geleden al zijn beursdebuut.

(tijd) Blackstone trok op 22 juni naar de beurs en haalde 4,1 miljard dollar op. Het aandeel steeg op zijn eerste dag met 13 procent maar moest die winst in de daaropvolgende dagen alweer inleveren.

KKR beheert activa met een totale waarde van 53,4 miljard dollar. Blackstone is wat groter met een portefeuillewaarde van 80 miljard dollar. KKR werd opgericht in 1976 en staat vooral bekend voor zijn overname van RJR Nabisco in 1988. Daarvoor legde het 25 miljard dollar op tafel. Eerder dit jaar lijfde KKR samen met de Italiaanse zakenman Stefano Pessina de Britse drogisterijketen Aliiance Boots in voor 11,1 miljard pond (16,3 miljard euro).

De timing van de beursgangen van Blackstone en KKR is opmerkelijk. De sector wordt namelijk bedreigd door verschillende wetgevende initiatieven die een einde moeten maken aan het bijzonder gunstige belastingregime waarvan de snelgroeiende sector profiteert.

Eén van de wetsvoorstellen zegt dat beursgenoteerde partnerschappen die het grootste deel van hun inkomsten genereren via het beheer van andermans geld, niet het huidige speciale belastingtarief van 15 procent moeten betalen, maar de normale vennootschapsbelasting van 35 procent. Een ander wetsvoorstel wil de prestatievergoeding die de private-equitymanagers ontvangen belasten aan 35 procent in plaats van 15 procent.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud