E.ON blijft op overnamepad na terugtrekking uit dossier Endesa

De Duitse elektriciteitsgroep E.ON blijft op overnamepad, nadat ze maandagavond de handdoek in de ring heeft gegooid voor de overname van haar Spaanse sectorgenoot Endesa. E.ON trok zich zelf terug uit de race, maar krijgt in ruil voor 10 miljard euro activa van Endesa. De weg ligt nu open voor het Spaans-Italiaanse Acciona-Enel om Endesa over te nemen.

(tijd/dpa/efe/bloomberg) - "Over het bereikte akkoord willen we ons niet uitlaten", verklaarde E.ON-topman Wulf Bernotat dinsdag in Madrid. "We willen wel een actieve rol spelen bij de verdere consolidering in de energiesector in Europa". Het concern beschikt over voldoende financiële middelen om speelruimte te hebben in de markt. E.ON bood voor Endesa 42 miljard euro.

In ruil voor het intrekken van het bod, krijgt E.ON een deel van de activiteiten van Endesa in Spanje, Italië, Frankrijk, Polen en Turkije, en dat is volgens de Duitsers "een redelijke oplossing". "Ze verhindert een verdere escalatie van het conflict en schept tegelijkertijd meer duidelijkheid voor alle partijen", luidde het.

De weg ligt nu open voor het Spaans-Italiaanse consortium Acciona-Enel om Endesa over te nemen. Het heeft al 46 procent van de aandelen in handen. Beide bedrijven kondigden dinsdag aan "onmiddellijk" na het aflopen van het bod van E.ON (op 11 april) hun overnamebod officieel te zullen maken.

Zowel in Spanje als in Italië wordt tevreden gereageerd op deze evolutie. De overnamestrijd sleepte immers al 18 maanden aan.

Italiaans premier Romani Prodi zegt zich niet te hebben gemengd in het dossier, maar toch tevreden te zijn over de uitkomst. Italië kampt de laatste tijd met penibele economische dossiers, zoals de mogelijke buitenlandse inmenging in Telecom Italia en de neergang van Alitalia.

Het akkoord levert niets dan winnaars op, is de veelgehoorde commentaar in de Spaanse en Italiaanse media. Voor de Spaanse regering betekent de overname door Acciona-Enel stabiliteit, terwijl men een grotere internationale speler creëert met een belangrijk marktaandeel in windenergie. Anderzijds komt ook E.ON versterkt uit het akkoord, doordat het activiteiten verwerft in Frankrijk, Spanje, Italië, Polen en Turkije.

Ook beleggers lijken tevreden. De aandelen van zowel E.ON, Acciona als Enel gingen dinsdag fors de hoogte in.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud