Advertentie

E.ON doet tegenbod van 29,1 miljard euro op Endesa

(tijd-nieuwslijn) - De Duitse energiegroep E.ON wil Endesa, het grootste energieconcern van Spanje, overnemen voor 27,50 euro per aandeel of in totaal 29,1 miljard euro. De totale overnamesom inclusief financiële verplichtingen, provisies en minderheidsdeelnemingen komt uit op 55,2 miljard euro. Dat heeft het Duitse energieconcern dinsdag bekendgemaakt in een persbericht.

Foto (Bloomberg): Wulf Bernotat, de gedelegeerd bestuurder van E.ON

Maandag sloot het aandeel Endesa op de beurs van Madrid 2 procent hoger op 25,48 euro, een premie van 20,2 procent op het vijandige bod van Gas Natural, door geruchten over een tegenbod.

Het in Barcelona gevestigde Gas Natural bracht in september 2005 een bod ter waarde van 22,4 miljard euro in contanten en aandelen uit op Endesa. Endesa probeert zich tegen de overname te verdedigen middels een rechtszaak en aandeelhouders voor 7 miljard euroaan dividend in de komende vijf jaar in het vooruitzicht te stellen.

Bestuursvoorzitter Wulf Bernotat van E.ON stelde vandaag tijdens een conference call dat het bedrijf al een aantal gesprekken heeft gevoerd met het management van Endesa. Hij verwacht een vriendelijke respons op zijn bod, schrijft Bloomberg News.

E.ON maakte vandaag ook bekend dat de nettowinst in 2005, op basis van voorlopige gegevens, is uitgekomen op 7,4 miljard euro, een stijging van 71 procent ten opzichte van 2004, toen de winst 4,3 miljard euro bedroeg. Boekwinsten op de verkoop van Viterra en Ruhrgas Industries en hogere energieprijzen droegen in belangrijke mate bij aan de winststijging.

De omzet steeg in het afgelopen boekjaar met 21 procent naar 56,4 miljard euro en het bedrijfsresultaat (ebit) steeg met 8 procent naar 7,3 miljard euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud