E.ON in beroep tegen Spaanse voorwaarden bij overname Endesa

De Duitse energiereus E.ON gaat beroep aantekenen bij het Spaanse ministerie van Industrie over de voorwaarden die de Spaanse regulator voor de energiemarkt (CNE) heeft gesteld bij de overname door E.ON van zijn Spaanse sectorgenoot Endesa.

(belga) 'De klacht is vooral gericht naar de verplichting om (activa) van de hand te doen. Ze zal in de loop van volgende week verstuurd worden' naar het ministerie van Industrie, aldus een persbericht.

De CNE gaf het overnamebod van 29,1 miljard euro vorige vrijdag groen licht, maar verbond wel negentien strikte voorwaarden aan de transactie. Zo moet E.ON een derde van de activa van Endesa van de hand doen, omdat de positie van E.ON volgens de CNE anders te dominant zou zijn. Het gaat onder meer om de kerncentrale Asco 1 in Taragona, drie kolencentrales en sites op de Balearen en de Canarische Eilanden. Daarnaast moet E.ON de geplande investeringen van Endesa bevriezen. E.ON liet toen al weten niet akkoord te gaan met de voorwaarden.

Gisteren/maandag maakte de Europese Commissie bekend dat ze op informele wijze de voorwaarden die de CNE oplegde aan E.ON zou bestuderen, om te zien of ze conform zijn met de Europese regels.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud