E.ON mag Endesa overnemen onder strikte voorwaarden

De Spaanse regulator voor de energiemarkt (CNE) heeft donderdag het licht op groen gezet voor het openbare overnamebod van de Duitse energiereus E.ON op de Spaanse sectorgenoot Endesa. De regulator verbindt wel 19 strikte voorwaarden aan de transactie.

(belga) Zo moet E.ON een derde van de activa van Endesa van de hand doen. De nationale energiecommissie van Spanje oordeelde dat de positie van E.ON op de Spaanse stroommarkt te dominant zou zijn zonder de verkoop van activa.

E.ON moet zowat 40 procent van de "strategische" activa van Endesa in Spanje verkopen. Het gaat onder meer om de kerncentrale Asco 1 in Taragona, drie kolencentrales en sites op de Balearen en de Canarische Eilanden. Daarnaast moet E.ON de geplande investeringen van Endesa bevriezen.

In een reactie laat E.ON weten dat het "sterk gehecht blijft aan de overname", maar dat het niet akkoord gaat met de voorwaarden. "We houden alle gerechtelijke opties open, " luidt het in een persbericht.

Het concern uit Düsseldorf had een bod gelanceerd van 27 miljard euro op Endesa, daarnaast was er ook een bod van het Spaanse Gas Natural voor 22,7 miljard euro. Endesa leverde vorig jaar 37 procent van de energie in Spanje. Het bedrijf heeft wereldwijd 22 miljoen klanten en centrales met een geïnstalleerd vermogen van 45.900 megawatt. De markt groeit in Spanje sneller dan het EU-gemiddelde. Endesa is ook eigenaar van het grootste stroombedrijf in Latijns-Amerika en heeft daarnaast activa in Frankrijk en Italië.

Met de beslissing komt een eind aan een verhit politiek debat, dat maandenlang duurde. De Spaanse regering gaf pas in extremis haar verzet tegen de overname op. Naar verluidt wilde ze een directe confrontatie met de Europese Commissie over de zaak vermijden. Madrid was aanvankelijk absoluut niet gewonnen voor een overname door een buitenlands bedrijf.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud